Парламентът преодоля президентското вето върху възможността за отворено финансиране на партиите 24.07 | 11:06

Попов подчерта, че предложението е на ДПС, но управляващите ще носят отговорност за последиците

От iNews.bg

Със 129 гласа "за", 84 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие повторно Закона за държавния бюджет и преодоля президентското вето върху възможността за отворено финансиране на политическите партии, съобщи "Фокус".

По време на дебатите Левицата обяви, че подкрепя ветото на президента срещу финансирането на партиите от бизнеса. Секретарят на парламентарната група на БСП Филип Попов обяви, че с отвореното финансиране на партиите на практика се узаконява корупцията. По думите му държавната субсидия представлява около 80% от приходите на партиите и няма как те да се получават извън държавната хазна и да искаме независима политика и суверенитет. "Политическите партии ще бъдат зависими и ще обслужват корпоративни бизнес интереси, интереси на чужди държави, чужди служби", коментира той, цитиран от "Фокус".

Попов подчерта, че предложението е на ДПС, но управляващите ще носят отговорност за последиците.

Той заяви, че ГЕРБ ще се финансира щедро от бизнеса, защото бизнесът е зависим от държавата, а държавната администрация е завладяна от ГЕРБ и добави "това е тежък удар срещу плурализма, демокрацията и свободния и независим бизнес в България. Такъв модел на финансиране няма никъде в Европа и си има причини за това".

Колегата му Антон Кутев посочи, че когато направиш политическата система зависима от бизнеса, той определя коя партия ще бъде по-бедна и коя по-богата, както и дали някоя партия ще съществува, или не. Депутатът попита също кой ще защитава бедните в България, когато корпорациите и бизнесът плащат на партиите.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че тезата на президента, че партийната субсидия трябва да е 1 лв., но да се забрани дарението от юридически лица, е лицемерна. "Президентът казва, че 1 лв. е абсолютно достатъчна субсидия за партиите... Президентът не налага вето върху този текст… Президентът казва не само, че 1 лв. е достатъчна субсидия за държавата, а е абсолютно достатъчна една партия да се издържа и затова партиите не трябва да получават дарения от частни дарители", коментира той.

Биков посочи, че ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента срещу отвореното финансиране, защото 1 лв. субсидия не е достатъчна за по-малките партии и те трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно. 

Водещи

Най-четени