Парламентът продължава дебата по Закона за електронното управление 26.05 | 09:15

От партия “Възраждане” не подкрепят законопроекта поради възможности за загуба на данни за трудов стаж и затруднение по пенсионирането на гражданите. От БСП заявяват, че в законопроекта не са уредени и случаите на безработните лица

От iNews.bg

Парламентът продължава дебата по първото четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронното управление. 

Промяната дава възможност за връчването на фишове, актове и наказателни постановления по електронен път чрез системата за сигурно електронно връчване. В момента редица институции изискват удостоверения въпреки възможността да получават нужната информация по служебен път поради излишни законови изисквания за предоставяне на удостоверение от страна на заявителя.  

Промени на първо четене ще бъдат направени в Кодекса на труда. Предвижда се да се създаде електронен регистър на заетостта, поддържан от НАП, в който се вписват всички данни от трудовата книжка като единни електронни трудови записи на работниците и служителите. Все още не е уреден и въпросът за данните на лицата, които не са заети в дадения момент. От НАП не подкрепят законопроекта и посочват подробни мотиви за това регистърът да не се поддържа от НАП, а от Агенцията по заетостта. Отбелязва се, че законопроектът не урежда и въпроса за заетостта на лица, регламентирани със специални закони - за отбраната, МВР, съдебната власт и други. 

От партия "Възраждане” не подкрепят законопроекта поради възможности за загуба на данни за трудов стаж и затруднение по пенсионирането на гражданите. От БСП заявяват, че в законопроекта не са уредени и случаите на безработните лица.  

В парламентарния контрол, който трябва да започне в 11:00 ч., е предвидено участието на деветима служебни министри. 

Най-четени