Парламентът си удължи ваканцията до другата сряда 30.10 | 10:30

Заради балотажите депутатите няма да работят още една седмица

От iNews.bg

За по-малко от два часа народните представители изчерпаха работата си и удължиха ваканцията си заради предстоящите балотажи за местна власт, съобщава БГНЕС.

Минути преди 10 часа парламентарният звънец разпусна депутатите в почивка до 6 ноември, сряда. Балотажът за местна власт в София и редица градове ще се състои на 3 ноември, неделя.

"За" решението гласуваха 134 депутати, против бяха 8, въздържаха се четирима.

За близо два часа работа, Народното събрание успя да гласува прекратяването на пълномощията на двама народни представители. Депутат от 44-ото НС вече не е Лиляна Павлова от ГЕРБ, която става вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка.

Лидерът на "Атака” Волен Сидеров също вече няма да е народен представител. 166 народни представители гласуваха неговата оставка, като "за” бяха 149 депутати, против 9, а въздържали се – 8.

Сидеров беше кандидат за кмет на София, но на първия тур на изборите получи едва 6 244 гласа, или общо 1.44% от вота, с което отпадна от изборната битка за кметския стол в града.

След гласуването в пленарна зала, представители на "Атака” възразиха, тък като председателстващият заседанието Емил Христов не даде думата на Сидеров. На брифинг веднага след това Сидеров заяви, че напуска парламента заради чест и достойнство. "Това е безпрецедентен случай, защото обикновено депутати, които са подавали оставка отсъстват от залата, както беше с предходния случай с Лиляна Павлова. Само че там сюжетът е друг. Тя напуска, за да отиде на добре платена позиция в международна банка. Аз напускам по причина чест и достойнство. Дадох дума. Исках това да прозвучи от трибуната на българския парламент”, коментира Сидеров.

В изборната нощ, той, заедно с представители на партията си и кандидат за районен кмет, опита да нахлуе в столичната зала "Арена Армеец” докато тече обработката на изборните книжа. Тогава Сидеров бе възпрепятстван от органите на реда. По закон по време на броене на бюлетините кандидати в изборната надпревара нямат право да присъстват.

За краткото си работно време в сряда, депутатите гласуваха и удължаване на срока на Временната анкетна комисия за НАП. Срокът бе удължен до 30 ноември. За времето на работа на комисията до момента са проведени четири заседания, в които са изслушани представители на ДАНС, Комисията за защита на личните данни, представители на Държавна агенция "Електронно управление" и Апелативната специализирана прокуратура и на Специализираната прокуратура. Идеята е да бъдат поканени представители на Нотариалната камара, на Висшия адвокатски съвети на други институции, за да се установи наличието на проблеми, свързани с ежедневната дейност, причинени от теча на данни на НАП.

По време на заседанието от ГЕРБ и от БСП прочетоха декларации.

От трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че властта е опорочила местните избори.

Властта беше внушаваща и използваща страховете на хората. Властта беше употребена да плаши хората. Цялата държавна и общинска администрации, под страх и под списък, гласува за властта. Ромските махали под строи гласуваха за властта. Жлъч, омраза и насъскване на българския народ. Управляващите опорочиха и тези избори, каза лидерът на БСП.

Нинова отново съобщи, че вотът е купен и изкривен. Избирателната активност е била ниска. Първият вот е шамар за всички ни – за управляващите, за статуквото и за опозицията, посочи Нинова.

Тя заяви, че още в първия ден след втория тур на местните избори ще внесат отново предложение за машинно гласуване. Нинова на няколко пъти повтори високия брой недействителни гласове – 400 хил. гласа, повтори Нинова и отбеляза, че това са 15%.

Изборните манипулации могат да бъдат преодолени само с висока избирателна активност, призова Корнелия Нинова.

От името на ПГ на ГЕРБ председателят Даниела Дариткова посочи, че след изборите ще се търси конструктивно обсъждане на Изборния кодекс.

Парламентарната трибуна не трябва да се ползва за предизборна агитация и затова подкрепям решението НС да не работи в следващите два дни, заяви  тя. Отговорността е на всички нас. Още по-голяма е отговорността на лидерите на политическите партии. Категорично заявихме, че след изборите ще търсим сериозно конструктивно обсъждане на Изборния кодекс с цел да избегнем негативните прояви по време на изборите. Ще търсим решения да направим процедурата максимално прозрачна, подчерта Дариткова.

Гражданите да участват в изборите. Надявам се изборите да приключат успешно за всички, които искат местната власт да работи в интерес на хората, каза още Дариткова. 

Водещи

Най-четени