Партията на Капон пак скочи на ГЕРБ, изхвърляли малките партии от парламента 21.04 | 11:17

С промените в Изборния кодекс и задължителното гласуване управляващите вече няма да се избират, а ще се назначават, казват от ЕНП

От iNews.bg

Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон отново се изправя срещу ГЕРБ. Този път заради промените в Изборния кодекс и по-конкретно въвеждането на задължителното гласуване, които днес се очаква да бъдат приети от Народното събрание на второ четене. Според ЕНП обаче тези поправки няма да подобрят, а ще влошат политическата обстановка в страната. Това ще стане чрез изкуственото повишаване на 4-процентния праг за влизане в Народното събрание. По този начин малките партии ще бъдат буквално изхвърлени от парламента, там ще останат само големите. А появата на нови политически сили се обезсмисля, тъй като така никоя такава няма да може да влезе в парламента, се посочва в декларация на ЕНП.

"Единна народна партия остро протестира срещу предложенията на правната комисия на Народното събрание, които под диктата на ГЕРБ приеха поредните рестриктивни предложения за поправки в Изборния кодекс. Гласуването, за разлика от плащането на данъци, е право, а не задължение на българските граждани. Вменяването като дълг на този акт не може да компенсира нежеланието на хората да припознаят днешната политическа класа", казват от партията на Капон. Според тях най-голямата опасност е затварянето на вратата пред нови политически партии с въвеждането на квадратче с обозначение "Не подкрепям никого". То е предназначено, за да повиши изкуствено избирателната активност и реално ще вдигне 4-процентната бариера за влизане в парламента. Така за преминаване на прага за достъп до парламента ще са нужни хиляди гласове повече, а съществуващите в момента големи партии ще преразпределят повече мандати за себе си, смята ЕНП.

Ваденето от избирателните списъци е любопитно нововъведение, след като 26 години никой не намери воля и ресурс да извади мъртвите души от избирателните списъци. Определянето на четири мандата за избирателен район "Извън страната" за около 2 милиона наши сънародници, поставя на дневен ред логичната хипотеза, че цялото Народно събрание трябва да се състои най-много от 20 човека. В противен случай трябва официално да обявим, че тези наши сънародници са с по-малко права от нашите и българският им паспорт им дава частично гражданство. Разиграването на предизборни томболи и награден фонд за гласуване ще затвърди в народа ни представата, че става дума за цирк, а не за избори. Приветстваме предложението за въвеждане на електронно гласуване, въпреки че се съмняваме, че ще се реализира поради отпадането на електронната идентификационна карта. Текстът прилича по-скоро на добро пожелание за нещо, което няма да се случи. Намаляването на изборната кампания от 30 на 20 дни е ясен знак, че политическата каста в България не желае на сцената да се появяват нови политически играчи или поне иска да ограничи времето, в което да бъдат разпознати. Аргументите на председателя на правната комисия г-н Данаил Кирилов, че така намаляваме вероятността на хората да им доскучее кампанията, поставя основателния въпрос дали мандатът на избраните депутати или кметове ще бъде съкратен, ако на хората им доскучее и с колко ще се намали? Решението да се премине към централна номерация с теглене на жребии на последните местни избори бе атакувано и отхвърлено от българския съд на всички инстанции, а днес ГЕРБ се опитва през задната врата да прекара същия текст. Забраната за съставяне на коалиции на местни избори е абсолютно нерелевантна, след като е разрешено за парламентарни избори. Единствената цел на този текст е партиите, които подкрепят общ кандидат да имат различен номер в бюлетината от този на подкрепяния от тях кандидат за кмет. Този текст дава предимство единствено на вождистки парти като ГЕРБ, които никога не посягат към граждански кандидатури. "Очевидно е, че ГЕРБ иска да загради изборния терен само за себе си и предлага законодателство, което ограничава демокрацията в страната и атакува правата на гражданите, заложени в Конституцията на Република България. Поправките водят до монополизиране на властта и затваряне на политическата система в тясна политическа прослойка, зависима от олигархията", заяви председателят на Единна народна партия Валентина Василева.

Водещи

Най-четени