Патриарх Максим починал от сърдечна недостатъчност 06.11 | 11:21

Това обяви в официално изявление Стобийският епископ Наум

От Кремена Бедерева

Българската патриаршия излезе с изявление по повод кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

В изявлението, направено от Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, се казва: "Боголюбиви братя и сестри, в ранната утрин на 6 ноември 2012 г. след кратко боледуване в Университетска болница "Лозенец” в 03,30 часа, вследствие на сърдечна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, дългогодишен първосветител на родната ни света Православна църква и старейши предстоятел между всички патриарси – глави на поместните православни църкви.

Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чада в родината и извън нейните предели последен първосветителски благослов.

Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва в едно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – вселенията на праведните. Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Максим. Бог да прости!"

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева първа посети храм-паметника "Св. Александър Невски" по повод кончината на Негово светейшество патриарх Максим.

Траурен камбанен звън възвести смъртта на патриарх Максим и началото на заупокойната литургия.

По повод кончината на Негово светейшество патриарх от Българската патриаршия бе спуснат черен флаг, както и от катедралния храм-паметник "Св. Александър Невски".

Водещи

Най-четени