Петър Диков не застана на страната на собствениците на имоти при Северната тангента 23.01 | 15:55

Главният архитектсмята, че от нея полза имат държавата и Столичната община

От Теодора Кокаланова

"Много рисковано е да заставаме зад претенциите на собствениците на имоти в района на Северната скоростна тангента, защото парите за обезщетение на тези хора се събират от данъкоплатците", заяви главният архитект на София Петър Диков.

"Не всички българи са богати и могат да отделят пари за високи цени на имоти", коментира още той.

Собствениците на земя продължават да отстояват мнението си относно претенциите за по-високи цени на имотите в района на Северната скоростна тангента.

Диков изрази становището си по време на гласуването на общинските съветници за разрешение за изработване на подробен устройствен план на обекта с дължина около 17 км от отклонението на магистрала Калотина-София с околовръстен път до възела при бул. "Ботевградско шосе".

Според Ангел Джамбазки от ВМРО не е нормално цялото землище на "Бенковски" да бъде оценено на 150 000 лв., както и фактът квадратният метър земя да струва 0.60 стотинки. Той категорично определи представените устройствени планове като грешни.

"При обект с дължина 17 км, на които има повече от 1000 имота, може и да има грешки, но това е нормално", отбеляза Диков.

Главният архитект спомена, че действията на общината и АПИ са абсолютно в синхрон със законовите разпоредби. Той уточни, че от Северната скоростна тангента полза имат и държавата, и Столичната община.

Петър Диков обясни, че според Конституцията може да се отчужди, т.е. принудително да се придобие частна собственост за публични, общински или държавни нужди, само на основата на влязъл в сила подробен устройствен план.

"Това означава, че първо процедурата започва, минават всички фази на обявяване и приемане на устройствения план и чак след това може да се пристъпи към отчуждаване", посочи Диков.

Водещи

Най-четени