Пияните студенти – вън от общежитията! 05.04 | 18:06

"Който иска да се весели, да излиза на квартира", заявиха ректори

От Филипа Тодева

Неадекватните студенти няма да бъдат пускани в общежитията. Мярката приеха ректорите на висшите училища в България на днешния си съвет, предаде БТА. Тя ще залегне в новия единен правилник за реда в сградите, където живеят студенти. Външни хора ще се допускат в общежитията само до 22 часа.

След този час вратите ще се заключват, а в сградите ще се допускат хора само след като бъдат "идентифицирани" от охраната. А тя на свой ред ще бъде "въоръжена" с паник-бутони, за да алармира полицията в случай на пиян студент или нарушител.

Наетите охранителните фирми в общежитията, които не изпълняват задълженията си, ще бъдат съобщавани на министъра на вътрешните работи с предложение за отнемане на лиценза им. Забранява се вдигането на шум по всяко време на денонощието. Проф. Ваньо Митев, ректор на съвета, коментира, че общежитието не е място за веселби, а за учене и затова не трябва в него да има шум и купони. "Който иска да се весели, да излиза на квартира", категоричен бе той.

Етажен отговорник ще регистрира нарушенията в студентските блокове. Студентите ще бъдат предупреждавани и при повторно провинение – гонени от общежитие. Въпреки новите правила проф. Митев е на мнение, че проблемите в Студентския град могат да се решат радикално, само ако се затворят всички заведения или ако се построи нов студентски кампус.

Водещи

Най-четени