Плевнелиев: За мен по-важни са проблемите на хората 18.02 | 17:00

Президентът иска конкретни мерки за намаляване на сметките за ток

От Ивелина Георгиева

Президентът Росен Плевнелиев призова партията да престанат с лозунгите, а да предложат конкретни мерки за намаляване на сметките за ток на гражданите.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на брифинг в Президентството по повод повишеното социално напрежение в страната.

Държавният глава очаква дебат в парламента и призова за национално-отговорен подход. Той заяви, че като президент не е безучастен към масовите граждански протести в цялата страна. Според него те са започнали заради високите сметки за ток, но имат много по-дълбоки корени и това са ниските доходи, високата безработица и т.н.

Хората трябва да бъдат чути, категоричен бе държавният глава и да знаят какво плащат. Плевнелиев очаква от ефективните институции да поемат ангажимент за дългосрочни мерки.

По думите му хората трябва да могат свободно да избират доставчика си на ток, а цените да са конкурентни - не монополни.

Само чрез енергийна ефективност сметките за ток ще намалеят и затова трябва да се въведе либерализацията, поясни Плевнелиев.

Според него национализацията не е правилният подход.

"Персоналните промени винаги са част от инструментариума, с който работят изпълнителната и законодателната власт. Те обаче са само част от решението. За мен по-важни са проблемите на хората", каза още президентът.

Според Плевнелиев сектор "Енергетика" не функционира стабилно и в него са натрупани сериозни проблеми през годините. Той припомни, че в момента текат важни проверки, които трябва да обхванат всички звена по веригата - освен ЕРП-та, БЕХ, НЕК и ДКЕВР.

Неефективните разходи и корупцията трябва да бъдат посочени, категоричен е президентът, както и са необходими законодателни промени за създаване на ефективен регулатор.

Президентът подчерта, че една от причините да сме бедни е, че на всеки 4 г. започваме от нулата.

"Едните приватизират, другите - национализират", заключи президентът.

Плевнелиев застана ясно на страната на гражданите и гарантира, че техният глас ще бъде чут.

Водещи