Плевнелиев: Не съм част от нито един икономически кръг 20.03 | 19:06

Държавният глава призна, че България има проблем с олигарсите

От iNews.bg

Не съм част от нито един икономически кръг. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за бТВ. Не очаквайте президентът да каже, кои са икономическите кръгове, каза още той.


Държавният глава призна, че България има проблем с олигарсите. Аз не само признавам, че има олигарси, но давам и предложения как да се справим. Не очаквайте от президента да посочва имена. Президентът е за това да се формират линии и решения, каза Плевнелиев. По думите му, това са бизнесмени, които нямат устойчив бизнес модел, каза още той.

Кои са правилните стъпки да преборим олигархията – да се върнем към служебното правителство на Марин Райков, препоръча държавният глава. Либерализацията на енергийния пазар също е възможност "да ни придвижи напред".

Президентът подчерта, че според него са важни институциите и институционалната култура, а не личностите.

Той отново похвали работата на парламента по начина, по който направи това в обръщението си към Народното събрание. Виждам сблъсък в парламента, но това е сблъсък на идеи. Там се вижда нова коалиционна култура. За мен това е ново начало – пред очите на народа там се роди нова коалиция, която си има програма и действа. Но очаквам да видя резултати, заяви Плевнелиев

Бедността не е порок, не е присъда. Никой не е казал че цял живот трябва да бъдеш беден. Богатството се изработва с образование, с честен труд, но и с колективни усилия, подчерта президентът.

Аз съм доволен, че държавата помага на хората, които бедстват. В същото време тя трябва да даде път на предприемчивите, подчерта той. За упреците, че социална политика не е само даване на помощи, Плевнелиев заяви, че "всяка една заявка на правителството да направи нещо независимо дали за Коледа или за Нова година е добра сама по себе си".

За здравното осигуряване Плевнелиев обяви, че държавата трябва да подкрепи всички семейства както, когато не могат да платят тока си, така да стане и с осигурителната система – който не може, държавата да му подаде ръка и да му помогне да се осигурява.

На въпрос какво би си купил с 35 лв. колкото са детските надбавки, Плевнелиев обяви, че много би искал да си купи и се надява нещата да се подобрят. Но много по-важно е какво, колко и как произвеждаме.

Водещи

Най-четени