Плевнелиев: Съмненията около съдия Марковска са проблем 08.11 | 21:21

Конституционният съд да заработи възможно най-бързо, настоя държавният глава

От Андриян Георгиев

Новите членове на Конституционния съд възможно най-бързо да положат клетва и да поемат ангажиментите си, за да може институцията да работи в един нормален състав, призова президентът Росен Плевнелиев.

Помолен за коментар относно новия член на КС Венета Марковска, държавният глава подчерта, че в момента съдът е в намален състав и "в невъзможност да взема решения”.

"Институцията Конституционен съд има нужда най-достойните да бъдат негови членове, но и от много бързо решение, а не от административни процедури и протакания”, посочи Плевнелиев. "В КС трябва да влязат най-достойните, най-чистите и с много високи морални критерии хора. Това, че в обществото има такива сериозни съмнения, вече е проблем само по себе си, но не съм аз този, който ще посочи "да” или "не” в казуса с госпожа Марковска”, посочи Плевнелиев.  

Междувременно Росен Плевнелиев заяви, че катопрезидент иска да позиционира България по пътя на иновациите и идеите.

"За мен като българин и като инженер е изключително важно да видя, че нашата държава се позиционира по пътя на индустриите на бъдещето, на технологиите от бъдещето. България е в началото на този процес, който говори на езика на индустриите на бъдещето, а автомобилната индустрия е една от тези индустрии", каза Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".

"Това означава клъстърни политики, иновации, политики и системи в подкрепа на иновациите, система на образованието, която да е насочена към това да произвежда качествени инженери. Това означава преди всичко система, която да вади таланта, да вади най-доброто, за да имаме успех”, каза още президента.

Той се надява този технически потенциал да се насочи към София Тех Парк. "Има много млади и талантливи български инженери, които произвеждат и продават на света. Български инженери стоят в основата на разработки на световно ниво за световни лидери", каза държавният глава и даде пример с колата на френския президент Франсоа Оланд, която се управлява от компютър, разработен в България. 

Плевнелиев коментира и приетия днес на първо четене държавен бюджет за следващата година.

"Бюджетът няма как да задоволи всеки, но трябва да има приоритети", коментира президентът. "Над 600 млн. лева повече са предвидени за пенсии. Повече са и средствата за култура, образование и здравеопазване", припомни държавният глава.

"Ако ме питате дали това са правилните приоритети, то задължително трябва да се даде повече на учителите и е време пенсиите се увеличат”, посочи Росен Плевнелиев. "Много е важно обаче по какви проекти и с каква ефективност ще бъдат насочени предвидените средства", смята държавният глава.

Водещи

Най-четени