Плевнелиев налага вето, шефът на военното разузнаване остава 07.10 | 08:50

Било неразумно да се стеснява кръгът от хора, които могат да заемат поста, смятал президентът

От iNews.bg

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените в Закона за военното разузнаване. Това съобщи началникът на кабинета му Екатерина Захариева пред бТВ. По този начин Йордан Бакалов ще запази поста си началник на Служба "Военна информация”.

Причината за спирането на промените в нормативната уредба обаче няма да бъде спасяването на самия Бакалов, а принципната позиция на президента, че не трябва да бъде стесняван кръга от хора, които могат да оглавяват военното разузнаване у нас.

През миналата седмица парламентът прие промени в законодателството, според които за началник на службдата не може да бъде назначаван човек, който не е военен и няма поне 10-годишен стаж под пагон. Още в понеделник обаче от Реформаторския блок решиха да спасят Йордан Бакалов и поискаха от президента да наложи вето на промените. Малко по-късно за апелира и премиерът Бойко Борисов. Той допълни и че стои твърдо зад Бакалов, защото го харесва. Самият шеф на военното разузнаване подаде оставката си, но тя не бе приета от министърът на отбраната Николай Ненчев. 

Водещи

Най-четени