Плевнелиев открива щаб на НАТО в София 03.09 | 08:49

„Атака” се събира на протест пред военното министерство, зове за излизане от Алианса

От iNews.bg

Днес в София ще бъде открит щаб на НАТО. Новата за страната ни структура ще се занимава с командването и управление на сили на алианса, тяхната подготовка, а също и с поддръжка на техника. Официалният старт на работата на центъра ще бъде дадена в 10:40 ч. в сградата на Министерството на отбраната-2 на бул. "Ген. Тотлебен” № 34 в столицата.

Откриването на т.нар. Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО (NFIU) в Република България ще се състои в присъствието на президента и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили Росен Плевнелиев.

Структура ще се използва за командване и управление на батальонно ниво. Тя ще провежда подготовката на формирования на Алианса и ще подготвя и поддържа съоръжения и оборудване при кризи, съобщават от Президентството. В щаба ще работят както български, така и чуждестранни военни. Кадрите ще се назначават на ротационен принцип. Предвижда се личният състав на щаба на НАТО в София да достигне 41 души, от които 20 ще са българи.

По същото време такива щабове ще бъдат открити и в още 5 държави членки на ЕС и НАТО. Това са Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Създаването им е част от общата адаптация на структурата на силите на Североатлантическия пакт и на командната му система в Европа, съобщават още от Президентството.

Откриването на щаба обаче вероятно ще бъде съпроводено от протест. Той се организира от "Атака”, която категорично не е съгласна с разполагането му в София. Партията организира демонстрация срещу разкриването на структурата от 10:30 ч. пред сградата на Министерството на отбраната-2. Още вчера от "Атака” приканиха гражданите да подкрепят протеста им. Освен това от партията отново призовават за излизането на България от НАТО, каквато теза се очаква също да бъде застъпена по време на демонстрацията.

Водещи

Най-четени