Плевнелиев твърди, че президентът Радев прави всичко възможно, за да раздели ЕС 09.06 | 12:00

Ние се гордеем изключително много с Кристалина Георгиева, тя е най-високо позиционираната и успешна българска жена, казва той

От iNews

Бившият президент Росен Плевнелиев отново използва национален ефир, за да атакува сегашния държавен глава Румен Радев - този път с твърдението, че искал да раздели Европейския съюз.

Плевнелиев бе гост в предаване на БНТ.

,Държавният глава трябва да знае къде стоим, а днес трябва да знаем, че вече се е скарал с правителството на САЩ. Той го обвини в корупция заради сделката с Ф-16, а тя е одобрена от Сената. Той изгуби доверието на американското правителство и прави всичко възможно, за да раздели ЕС. Покупката на Ф-16 е стратегическо решение на българската държава, за да покаже къде стоим. Ако ние не купим Ф-16, ще изпаднем в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава. Покупката не е само пари, а е геостратегическо решение'', подчерта бившият президент.  По темата с доставките на газ за България Плевнелиев уточни, че не бива да разчитаме на гориво единствено от Русия.

"В трудни времена се изискват лидери. Наистина шансовете на Манфред Вебер са минимални, защото той е лидер на партия в ЕП, но е бил президент или министър-председател. Шансовете на Франс Тимерманс също намаляват, а тенденциите в политическите среди оформят като все по-силна кандидатурата на Мишел Барние", заяви в сутрешния блок на БНТ Плевнелиев по повод избора на председател на ЕК. 

,,Ние се гордеем изключително много с Кристалина Георгиева, тя е най-високо позиционираната и успешна българска жена. Много се спекулира дали би напуснала позицията на главен изпълнителен директор на Световната банка и да отиде в битката за еврокомисар или председател на Европейската комисия.Не съм аз човекът, който да говоря от нейно име, но в една много голяма степен на вероятност ЕП би подходил по-скоро на силата на правилата, които самият той е задал. Българското правителството има своята кандидатура в лицето на Мария Габриел за еврокомисар'', коментира Плевнелиев слуховете за издигането на Кристалина Георгиева за нов български еврокомисар и дори председател на ЕК.

Плевнелиев, чиято политическа кариера тръгна като министър на строителството в първото правителство на Борисов, коментира и ситуацията в управляващата партия. Както и оставката на Цветан Цветанов.

,,Цветан Цветанов си тръгна след един мъжки и много честен разговор с премиера Бойко Борисов, продължил 3,5 часа, за който обществото разбра. Изключително съм благодарен на г-н Цветанов, който ми даде пълната оперативна свобода за действие по време на кампанията за президентските избори през 2011 г. Аз и екипът ми сме много благодарни, защото той ни показа желязна дисциплина, много силна работа с милионите българи по градовете. Самият той гледа на ГЕРБ като на своя рожба, на свое дете и той не би го наранил. Неговият остров е неговото семейство и ако ГЕРБ е неговото политическо семейство, той не би направил резки стъпки срещу него'', категоричен е Плевнелиев. 

Накрая Росен Плевнелиев обяви, че намаляването на партийните субсидии е популистко и дългосрочно неработещо действие.

Водещи