Пловдивският джихадист задържан след сигнал от близки (СНИМКИ) 08.06 | 18:02

От „Ислямска държава“ го вербували и радикализирали чрез интернет

От iNews.bg

На брифинг в Съдебната палата беше оповестен случаят с непълнолетен 16–годишен ученик от Пловдив. В сряда са сигнализирали негови близки, че се е радикализирал.  Екипи на Спецпрокуратурата, ДАНС, групата за противодействие на бомбения тероризъм на СОБТ и ОДМВР-Пловдив са извършили претърсвания на два адреса. Намерени са множество самоделни взривни устройства в различен етап на подготвяне, вещества и компоненти.

Момчето е било обект на "обработка" от Ислямска държава - това е класически случай на вербуване и радикализиране през интернет. Веществата, които е използвало, са общодостъпни, заяви заместник – главният прокурор Иван Гешев. В брифинга участваха още директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков и заместник – председателят на ДАНС Николай Ненков. Прокурор Гешев подчерта, че взаимодействието и координацията на отделните служби, ангажирани с противодействие на тероризма, е било перфектно.

2162993

Инспектори от Детска педагогическа стая при ОДМВР – Пловдив с дългогодишен опит са започнали работа с момчето от самото начало, те ще бъдат в постоянен контакт и с родителите, каза старши комисар Илков.  Непълнолетният няма да бъде изведен от сегашната си среда, няма да се чувства изолиран и ще продължим да оказваме помощ в тази насока - добави той.

Работи се активно за цялостното изясняване на случая. 

2162994

Водещи

Най-четени