Пловдивчани ще се поклонят пред мощите на родителите на Богородица 20.08 | 08:37

Светините ще бъдат изложени в храма „Света Марина“

От Филипа Тодева

Светите праведни богоотци Йоаким и Анна - родители на Пресвета Богородица, ще благословят християните от Пловдивска епархия, съобщава Българската православна църква. Частици от светите им мощи ще бъдат донесени от Негово Високопреосвещенство митрополита на Тамасу Исайя от Кипърската православна църква на 21 август в Пловдив.

Митрополит Исайя предвожда голяма църковна делегация от духовници и миряни, които ще изнесат концерт на 23 август на Античния театър от 20 ч. По покана на Пловдивският митрополит Николай, светите мощи ще бъдат донесени за поклонение на вярващите. Светините ще бъдат изложени в митрополитския храм "Света Марина”. Честните свети мощи ще бъдат поставени за поклонение в украсена ковуклия на специално място в центъра на храма.

Йоаким произхождал от Давидовия род, а света Ана – от рода на Аарон. На 9 декември светата Православна църква чества празника Зачатие на света Ана. Това е денят, в която света Дева Мария се заченала в утробата й.

Девет месеца след това – на 8 септември – пречистата Дева се родила в света. На всяко богослужение се прославя пресвета Дева Мария, която се удостоила да бъде майка на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Споменават се с благословение и нейните родители Йоаким и Ана като богоотци, като праотци на Бога, явил се в човешка плът за спасението на цялото човечество.

Светите праведни богоотци Йоаким и Анна особено помагат при телесни болести- гинекологични заболявания, при безплодие, защото самите те според Свещеното Предание дълги години не са имали деца и след дълга и усърдна молитва към Бога те се сдобиват с рожба.

Водещи

Най-четени