Повече от 300 хил. шофьорски книжки са с изтекъл срок 09.09 | 16:06

Те не са били подменени, заявяват от МВР

От Елена Кирилова

Над 300 000 свидетелства за управление на моторни превозни средства са с изтекъл срок на валидност и не са били подменени, съобщават от пресцентъра на МВР.

От ГД "Национална полиция” припомнят, че водачите на автомобили трябва да следят срока на валидност на шофьорските си книжки, защото шофирането с нередовен документ се санкционира по Закона за движение по пътищата. Регламентираните за това глоби са между 30 и 200 лева.

На гишетата на "Пътна полиция” и дирекция "Български документи за самоличност няма струпване на хора. Подаването на заявленията за подмяна на шофьорските книжки е улеснено.

Свидетелствата, издадени до 19 януари 2013 г. остават със срок на валидност 10 години за всички категории и ще важат за България и за всички страни в Европейския съюз.

След тази дата, във връзка с изпълнение изискванията на Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета се въвежда промяна. Тя е свързана с новия срок на административна валидност на свидетелствата за управление на МПС както следва:

- за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ - 10 години;

- за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E - 5 години;

- свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с физически недостатъци до 5 години.

Националната категория Ттб отпада. За управление на тролейбус, водачите, които имат категория D, ще преминават обучение, с което ще могат да придобият правоспособност за тази категория.

Ще има промяна и в образеца на издаваното свидетелство за управление на моторни превозни средства.

Водещи

Най-четени