Повече от 4000 деца без родители ходят на училище 23.02 | 14:19

Те имат нужда не само от подкрепата на държавата, но и на обществото, казва Деница Сачева

От iNews.bg

В българските училища и детски градини има над 4 хил. деца без родители, заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, предаде БГНЕС. Зам.-министър Сачева взе участие в събитие от инициативата "Мисията е възможна", целяща деинституционализация на домовете за деца, лишени от родителска грижа. Тя е част от голямата реформа на социалното министерство за затваряне на всички институции за деца в България, която МОН подкрепя.

"Тези деца имат нужда от нашата подкрепа, но не само от държавата, а и от приемане от обществото. Те не бива да бъдат белязани с вина за това, че нямат родители и за това, че са изоставени като малки", подчерта Сачева.

Домакин на днешното събитие, на което деца от няколко столични община и от новите социални услуги изработваха традиционния български мартеници, бе Националния етнографски музей при БАН. "Това е една от основните ни политики, образованието да не се провежда само в класната стая. Миналата година една от най-успешните национални програми беше "Музеите стават класни стаи". Тази година програмата продължава и се разширява с галерии и театри. Образованието и културата са пътя, по който ние можем да се променяме като общество и са много важни за нашия общ просперитет", смята образователният зам.-министър.

Участие в събитието взе и председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова. "В образованието мисията винаги е възможна. Само така, когато сме заедно и с любов един към друг се случват чудесата", коментира тя.

От своя страна директорът на музея доц. д-р Петко Христов припомни, че от дълги години музеят се стреми да отваря своите зали за децата и взима участие в редица инициативи. "С колегите имаме амбицията да превърнем музея в място за общуване, където нашите деца да се докоснат до майсторлъка на предците си. Да могат да направят глинен съд на грънчарско колело и много други неща. Музеят да бъде не само хранилище на нашето културно наследство, но и място, където да има живо общуване", сподели той по повод на инициативата.

Водещи

Най-четени