Повишена опасност от наводнения, куп водоеми пред преливане 22.03 | 15:09

Най-сериозно е положението в Бургаско, Кърджалийско и при Лом

От iNews.bg

На много места в страната реки и язовири са на косъм от преливане. Поради това остава повишена опасността от наводнения. Най-сериозно е положението в Бургаско, Кърджалийско и край Лом.

Опасността от преливане на реки в Бургаска област продължава да е съществена. Над 50 са критичните участъци, които се следят денонощно, предаде бТВ. Един от опасните участъци е река Средецка край село Дебелт. Дигата е скъсана на четири места, а районът е водосборен. Към момента нивото е намаляло и няма непосредствена опасност за хората.

"Водата е много, няма грам място вече за поемане на вода от почвата, но реките са си в коритата. Там, където има опасност кметовете са готови за допълнително изграждане на бентове и диги с чували с пясъци и в случай на нужда на евакуация, но към настоящия момент такива предпоставки няма", каза Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.

В същото време нивото на Дунав при Лом продължава да се покачва, а язовир Кърджали е на косъм от преливане. Повишението на водното равнище през последното денонощие е с 19 км, а водният стоеж е почти 790 сантиметра. Дигите се следят от пет поста на територията на общината. При ниво на реката над 820 см, местната власт ще обяви трета степен на готовност за действия. На този етап няма опасност от заливане на площи.

Язовир Кърджали е на косъм от преливане – водата в него продължава да се покачва, като вече достигна на 6 см от ръба на преливане. Нивото на водоема се е покачило драстично за последните 24 часа. В самата река Арда има достатъчно свободен обем, за да може да поеме това количество вода.

Язовирът е проектиран така, че да може да поеме преливане от 4000 кубични метра в секунда. В момента има достатъчно свободен обем в язовира, около 5 млн. кубични метра, предвид дъждовете, които валят и сега. Нивата на язовирите в района се следят денонощно. На този етап повод за притеснение няма.

Водещи

Най-четени