Подписка срещу презастрояването в София внасят в общината НПО-та и омбудсмана 27.06 | 09:11

По-късно Манолова ще участва в заседание на Националния съвет за хората с увреждания

От iNews.bg

Омбудсманът Мая Манолова ще подкрепи инициативата на граждани от "Обединена София срещу презастрояването", които ще внесат конкретни искания до кмета на София Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет за предприемане на спешни мерки срещу унищожаването на зелени площи. Гражданите настояват обществените обсъждания да не са формални, както досега, а да водят до реален ангажимент от администрацията и съобразяване с постъпилите основателни предложения и възражения, разширяване на кръга на заинтересованите лица с право на оспорване на градоустройствените актове и др.

Събитието ще се състои от 9:30 часа пред сградата на Община София.

Членове на инициативата "Обединена София срещу презастрояването" са протестиращи от "Овча купел", "Да спасим Борисовата градина", ИК "За Зелен Младост", "Протестна група Младост", ИК "Лозенец", "Протестна група Дианабад", инициатива "Слънце за децата ни", АРОЕС "Справедливост", сдружение "Парк Кукуряк", протестна група "Мусагеница", гражданска инициатива "Симеоново", ИК от кв. "Витоша", жители от кв. "Стрелбище" и др. Протестът ще бъде подкрепен и от гражданско сдружение "Спаси София".

По-късно, от 14:00 часа, в Министерството на труда и социалната политика омбудсманът Манолова ще участва в заседание на Националния съвет за хората с увреждания. Тя ще представи становището си по Наредбата за включване в механизма личната помощ. Манолова ще алармира за пореден път за затрудненията на гражданите в процеса по кандидатстване, свързани с липсата на ясна, точна и подробна информация, която МТСП трябва да предостави на нуждаещите се хора, така че те да могат да ползват необходимата им асистентска подкрепа от 1 септември т. г.

Водещи

Най-четени