Покана за чакалнята на еврозоната - през юли, обяви Борисов 28.03 | 13:30

За Шенген ни спират 1-2 страни, ядосва се премиерът

От iNews

Юли месец ще получим покана за чакалнята на еврозоната. Шо се отнася до Шенген, една-две държави от чисто егоистични причини не са съгласни за влизането на България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на икономически форум, организиран от германобългарската индустриално-търговска камара.

"Споразумението на България работи перфектно между Турция и ЕС. Надеждно пазим границата. Така, че гарантираме спокойствието на Германия от страна на външната граница. Нека всички останали държави да бъдат така любезни да вложат пари в съоръжения и да си охраняват границите. Не може да искат от нас след това да ни накажат, от там където си ги пропуснали. Населението няма да се съгласи, ние няма да се съгласим, но това не значи, че сме против Германия, просто в този случай сме абсолютно прави", допълни Борисов.

Той обясни, че с президента Радев са обединили усилията си, така че посещението на германския президент също да подпомогне усилията и отношенията между двете страни.

Премиерът Бойко Борисов заяви по време на днешния българо-германски икономически форум, че за бизнеса е важно да има стабилни данъци и икономическа среда. Той посочи, че страната има огромен фискален резерв, гарантирано, чрез валутния борд, съотношение евро - лев. Борисов подчерта, че външният ни дълг ще продължава да пада.

"Зависи кога сключим сделките за военните проекти, но резервът така или иначе е голям и няма да предизвика трус, а и сме поели ангажимент в НАТО да направим до 2 на сто разходите за отбрана", посочи още премиерът.

Той каза, че му е приятно да вижда, че вече България изнася изделия от машиностроенето, електрониката и развива реалните индустрии, което държи ръста на икономиката на процента, който е в момента.

"Полагаме много усилия, за да не растат цените на тока" каза премиерът в отговор на въпрос от бизнеса. "Не в моите правителства са подписвани договори и за "Белене", и за Мариците и сега плащаме повече поради тази причина", допълни Борисов.

Водещи

Най-четени