Политолози се сдърпаха заради Евгени Минчев. Каква е ролята му в изборите 24.09 | 09:49

Двамата експерти разсъждаваха и върху това, че за пореден път в тази предизборна кампания хората няма да видят дебат, сблъсък на лидери и на идеи, както се прави по цял свят.

От iNews.bg

Политолозите Милен Любенов и Стойчо Стойчев имаха кратък сблъсък в ефира на Нова телевизия тази сутрин по повод включването на светския лъв Евгени Минчев в листите на "БСП - Обединена левица".

Любенов сподели, че не смята, че това ще повиши избирателната активност за левите. Стойчев обаче изрази несъгласие с оглед публичността, която Минчев демонстрира в последно време по чувствителни за обществото теми.

Двамата експерти разсъждаваха и върху това, че за пореден път в тази предизборна кампания хората няма да видят дебат, сблъсък на лидери и на идеи, както се прави по цял свят.

Смятам, че у нас политиката и въобще изборите не се разглеждат като състезателен процес, защото ако погледнем всички нормални европейски демокрации и не само, там подобни лидерски дебати са изключително важни за резултатите и за избирателите, които ги гледат с огромен интерес, посочи Любенов.

Но българската политика през последните години е парцелирана. Виждаме, че политиците и партиите разчитат преди всичко на своите твърди ядра, отправят посланията си към тях, не правят опити да разширяват електората си. И затова на практика сме в това състояние - намаляваща избирателна активност, ниско доверие към партиите, обясни той.

В момента всички лидери предпочитат да водят монолози. По студиата като гостуват, те идват сами. Нямат опоненти, освен журналистите, които водят предаванията. А още по-лесно е по Фейсбук. Изрецитират си тезите, без някой реално да ги конфронтира и толкоз, коментира Стойчо Стойчев. Това е и по-удобно, и има по-малко рискове, допълни той.

Аз например бих искал да видя дебат между Доган и Пеевски. Така ще разбера кой е по-добър. То като няма дебати, е неуважително към избирателя, защото той трябва да избира по-добрия, коментира на свой ред водещият на сутрешния блок на Нова Виктор Николаев.

Тема на политолозите стана и ситуацията в ДПС. "Хората гласуват за ДПС заради името, затова и битката беше за него. От друга страна Ахмед Доган е символ на ДПС. Марката обаче е при Делян Пеевски. Какви личности ще се подредят в листата няма значение, освен ако не са хора, които на местно ниво биха могли да мобилизират избирателите", каза Стойчев.

Те коментираха и участието на кметовете на Бургас и Стара Загора в предстоящите избори. Стойчев е на мнение, че от ГЕРБ-СДС целят да покажат "най-добрите си хора". Любенов смята, че няма смисъл от такова решение и не е нужно тези градоначалници да оглавяват листи на партията.

За ПП-ДБ Любенов каза, че "е нормално в една коалиция да се уточняват избираемите места" и затова все още да нае са ясни всички водачи на листи.

Водещи

Най-четени