Полицаите готвят нови протести тип „гръцки фермери” – безсрочни 29.02 | 13:30

Служителите на МВР скачат срещу промените в закона, искат си отпуските и обезщетенията

От iNews.bg

Нови масови протести готвят полицаите. Този път обаче те ще взимат пример от гръцките фермери на границата и ще правят безсрочни акции в израз на недоволството си. Това става ясно от изказване на председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Основната причина за новите протести е в предложенията за промяна в Закона за МВР, които правителството одобри наскоро.

Първоначално полицаите ще огранизират серия от предварителни демонстрации. Те ще бъдат предупредителни. Ако държавата не реагира, тогава между първо и второ четене на законопроекта ще бъде организиран и голям национален протест, обясни Попов, цитиран от БТА.

Според синдиката на служителите на силовото ведомство предложените промени в нормативната уредба не могат да се приемат нито като реформа, нито като част от реформата в МВР. В същото време повечето изменения не са подкрепени с мотиви. Сред най-оспорваните от полицаите текстове са тези, свързани с намаляването на годишния им платен отпуск с 5 дни, орязването на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 заплати, въпреки че то ще се отнася единствено за новопостъпилите в МВР от догодина, преобразуването на Националната служба "Пожарна безопасност и зашита на населението” в агенция и др.

Водещи

Най-четени