Полицейска акция срещу криминалния контингент в цялата страна 11.01 | 18:02

Над 500 осъдени са били издирвани през 2017 г., защото не са влезли в затворите

От iNews.bg

Полицейска акция тече в цяла България. Насочена е към криминално проявените, които търси полицията. Сред тях има и хора, които трябва да са в затворите, но са на свобода и в неизвестност. "На територията на цялата страна се провежда операция по отношение на криминалния контингент от издирвани лица”, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов пред народните представители от Комисията по вътрешна сигурност, предаде бТВ. Той е категоричен, че МВР наблюдава криминогенната обстановка в страна и отрече престъпленията от последните дни да са заговор за дискредитиране на европредседателството.

"Наистина всяко едно особено тежко или свързано с насилие, със смъртни случаи, престъпление е притеснително. От анализа, който правим за всички тези случаи, не виждаме някаква последователност”, коментира той. Той добави, че криминогенната обстановка в страната за МВР изглежда по един начин, а за гражданите – по съвсем друг, особено ако е представен от медиите в дадена посока и последователност.

По време на изслушването в Комисията за вътрешна сигурност директорът на Националната полиция комисар Христо Терзийски заяви, че за изминалата година се издирват общо 317 лица с мярка "задържане под стража”. Сред тях има безследно изчезнали и лица с влезли в сила присъди, с наложена мярка "задържане под стража”, както и бегълци от затвори. Стана ясно още, че през миналата година 41 души са избягали от затворите.

По повод шесторното убийство в Нови Искър и разкритията, че извършител е издирваният от години Росен Ангелов, Терзийски заяви, че той е бил "ангажимент на структури извън МВР”. Във връзка с убийството на бизнесмена Петър Христов, Маринов отбеляза, че се проверяват абсолютно всички версии, като не се пренебрегва това, което пише в медиите. Главният прокурор Сотир Цацаров поясни, че според събраните досега доказателства убийството на Петър Христов, както и опита за убийство на данъчен инспектор в София са планирани от дълго време.

Стотици осъдени, които трябва да са в затворите, не са влезли там, когато е била произнесена присъдата им и са били на свобода. Обявените за издирване с влязла в сила присъда през 2017 г. са били 511, като през 2016 г. са били 543, стана ясно още от думите на Терзийски, предаде БГНЕС. За 2017 г. лицата, които са обявени за издирване с мярка "задържане под стража” са 317, като за 2016 г. са били 393. От тях през периода 2017 г. са издирени 386 лица. Обявените за издирване с влязла в сила присъда през 2017 г. са били 511, като през 2016г. са били 543. От тях издирени през 2017 са били 563, при 529 за 2016 г. Цифрите за тези, които са избягали от местата за лишаване от свобода през 2017 г., са били 41, при 66 за 2016 г. Издирените с натрупване от предишни периоди от тази категория лица през 2017 г. са били 46, за 2016 г. са били 59.

Водещи

Най-четени