Половината първокласници ще получат помощ от държавата 15.09 | 14:12

33 500 имат право на това, родителите им обаче трябва да подадат документи до 15 октомври

От iNews.bg

До момента родителите на над 33 500 първокласници са одобрени за получаване на еднократна помощ от 250 лева. Общата сума, която държавата отпуска за плащането им, е над 8 млн. лева. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на откриването на учебната година в Специалното училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл" в София. Реално това представляват около половината първолаци, тъй като днес на училище за първи път тръгнаха 66 611 деца.

Министър Русинова уточни, че все още тече кампанията за подаване на заявление за еднократна помощ за първокласници. Крайният срок за кандидатстване е 15 октомври. След това ще стане ясен окончателният брой на подпомогнатите семейства.

От 1 юли тази година помощта се отпуска на семейства, в които средният месечен доход на човек е до 400 лева. Преди това критерият за доход беше 350 лева. Увеличението ще позволи повече първокласници да бъдат подкрепени, предаде БГНЕС.

По време на тържеството министър Русинова пожела на учениците новата учебна година да бъде изпълнена с много успехи, знания и хубави моменти. Тя подчерта, че с добро сътрудничество между институциите и училището могат да се постигнат повече резултати, както и да се търсят нови възможности за професионална квалификация, след като децата завършат училище.

Директорът на училище "Луи Брайл" Елка Белокапова благодари за дарената 1 тон брайлова хартия от МТСП. Тя ще бъде достатъчна за цялата година, за да може учениците да се справят с обучението си. Училището се посещава от 168 деца.

Водещи

Най-четени