Поредни протести срещу високите сметки "взривиха" България 17.02 | 12:08

Протестиращите в София дадоха на управляващите една седмица да изпълнят исканията им

От Ралица Стоянова

В десетки градове у нас днес се провеждат протести срещу високите сметки за ток и парно.

Протестиращите в София заявиха, че дават максимум още една седмица на управляващите да изпълнят исканията им. В противен случай ги искат "вън от властта”.

Звучаха освирквания и скандирания "мафия” и "оставка”, както и "Всеки ден ще е така, до победата”. Част от протестиращите носеха лозунги, на които пишеше: "Това не е протест, това е процес. Бунтът за нова България”, "Неграмотните мутри нямат място във властта", "Крепостен роб на топлофикация! Докога?”, както и "Без ЧЕЗ, за да сме добре днес”, "Без ЧЕЗ не утре, а днес”, "Долу ГЕРБ”, "Еничари, краят идва”.

"Допреди седмица се чудих – дали сме народ или мърша, но от една седмица сърцето ми не спира да бие, защото такова чудо не се е случвало от 20 години и повече – цяла България да е единна”, каза един от протестиращите.

"Търпението ни свърши. Оттук нататък България е единна. Днес 35 града се обединиха в протест за България”, добави той.

На протеста имаше засилено полицейско присъствие. Сградата на икономическото министерство беше оградена с полицейска лента и протестиращите не се допускаха в близост до нея.

След МИЕТ протестиращите преминаха пред храм-паметника "Свети Александър Невски и стигнаха до парламента.

Около 8000 души блокираха площада пред Катедралата във Варна. Жандармерията шък блокира напълно подстъпа към бул. "Христо Ботев” и Аспарухов мост.

Стотици пловдивчани се включиха в шествието срещу високите сметки за ток от Централна поща към сградата на електроразпределителното дружество в Пловдив. Сред протестиращите имаше и агитки от фенове на футболните клубове "Ботев", "Локомотив" и "Берое"- Стара Загора.

Протестиращите носеха лозунги срещу EVN, сред които – "Внимание! Високи цени на тока – опасно за живота", "Надпартиен протест" и "Край на апатията", и пееха патриотични песни.

Пред сградата на EVN се събраха над 5000 души. Някои от протестиращите хвърляха домати по полицаите.

В Шумен протестът се проведе под наслов "Дърво за Енерго-Про".

Над 2000 недоволни се събраха в центъра на Пазарджик. Те носеха голям черен кръст, придружен от надпис "ЕVN погребахте България".

Протестиращите в Благоевград поискаха международно разследване на целия преход в България . "Хвърля се прах в очите на хората, уж се правят проверки, но нещата са много по дълбоки, като в основата на всичко е държавата и тя не реагира адекватно", заяви организаторът на протестите в града Люси Манова.

Водещи

Най-четени