Поройни дъждове в Централна и Източна България 30.09 | 08:00

Времето се подобрява в западните райони

От iNews

Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за понеделник 30 септември 2024 г.

(Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Жълт код:

Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Не се очакват екстремни явления! През летния сезон е възможно да падне и дребна градушка.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или "обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за "обложни” валежи.

През деня в понеделник, по преминаващ студен атмосферен фронт, над по голямата част от страната се очакват валежи, придвижени от гръмотевични бури, като по-интензивни ще са над планинските райони от Централна България и над Югоизточна България. Ще духа слаб до умерен източен вятър, който през деня ще се ориентира от северозапад, с него ще започне да нахлува студен въздух. В Западна България валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва.

Максималните температури ще са между 10-14°С в североизточните райони, малко по-високи - до 17-22°С в Западна България и Горнотрайкийската низина.

Прогноза за 30.09.2024г.: Опасно силен вятър в понеделник!

 

Времето в София

През нощта срещу понеделник от северозапад облачността ще е в процес на разкъсване. Минималните температури ще са между 10-11°С, а максималните – около 20°С. След обяд ще преобладава разкъсана облачност. Ще духа умерен северозападен вятър. Ще започне и понижение на температурите.

Времето в планините - условията за туризъм ще са лоши!

Очакват се валежи от дъжд, а над 200 метра и от сняг. Значителни валежи се очакват в Централна Стара плана, Средна гора и Странджа. Ще духа силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра - около 3°.

Времето по Черноморието

Очакват се значителни валежи, като на много места те ще са съпроводени от гръмотевична дейност. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 18°-20°С. Температурата на морската вода е около 21-22°С. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Времето на Балканите

Над източните части от Балканския полуостров ще преобладава облачно и дъждовно време. Предимно слънчево ще бъде в западните райони на полуострова и южните части на Гърция.

Прогноза: Имре Дузмат, Meteo Balkans

 

Водещи

Най-четени