Постите започват, гответе се за дебелеене 15.11 | 10:24

Според специалистите в този период хората качват килограми

От iNews.bg

Започва вторият по продължителност пост – Рождественият, който стартира 40-дни преди Коледа. От днес до празника Въведение Богородично (21 ноември) са забранени венчавките. Вярващите освен това не могат да ядат месо и храни от животински произход като мляко, сирене, яйца. Само на Никулден – 6 ноември, е разрешена консумацията на риба.

Целта на коледните пости е християните да се пречистят за рождението на Иссус Христос. По тази причина ограниченията продължават до Бъдни вечер.

Според специалистите обаче по време на постите хората качват средно по три килограма. Причината е похапването на много въглехидратни храни, които често са мазни и много калорични.

"За да заместят чувството за ситост, което дават животинските продукти, като месото или яйцата, хората масово посягат към хляб или други въглехидратни храни. Традиционно това са мазни мекици, питки или други калорични храни, като ориз и картофи, което неминуемо води до трупане на килограми", заяви пред "Труд" специалистът по хранене проф. Донка Байкова, която съветва да приемаме въглехидрати само сутрин.

Водещи

Най-четени