Пости ли българинът по Великден? 10.04 | 09:00

Свестните у нас се считат за луди

От Беатрис Николoва

Според редица учени в народопсихологията на българина е заложено бъде патриархат, който спазва традициите и ценностите. По тази причина iNews пусна анкета, в която ви попита: "Постите ли преди Великден".

Изненадващо най-много отговори събра отговорът: "Не ме занимавайте с глупости" с рекордните 35%. В анкетата се включиха 300 човека, който, ако ги приемем като представителна извадка, се оказва, че нашенецът е изгубил връзката си с религията.

Доказателство за това е, че след тези, които смятат постенето за "глупост" се нареждат атеистите, които са 22.9%. След тях се проявяват хората с чувство за хумор, които отговарят, че си постят през цялата година (17.2%).

Все пак има едни 18.8%, които отговарят, че постят всяка година, защото са религиозни. Нито църквата, нито обществото могат да кажат със сигурност кога за нашенецът религията стана глупост.

Не може да не се признае, че родните духовенства имат голяма вина за това. След всички афери и сексуални прегрешения, които излязоха на бял свят, у нас загубихме вяра в праведното, доброто, християнското...

Дори и да приемем, че има вярващи, които не постят, те не биха си позволили да категоризират този ритуал като глупост. От друга страна на християнските празници църквите са препълнени и всеки се моли за здраве и живот, а излизайки от църквата вярваме, че ритуалите й са безсмислени. В този момент все повече натежава въпросът кой е по-голям лицемер – църквата или обществото...Отговорът оставяме на вас!

Водещи

Най-четени