Потопът в Банско става страшен, отнесе мостове и пътища 09.11 | 18:33

Реките в района преляха, водата започна да влиза в сградите, а дъждът продължава

От iNews.bg

Банско преживява истински потоп. Въпреки обявеното по-рано бедствено положение и започналите активни мерки по отводняване и укрепване на дигите около реките, водата се оказа непобедима и вече нанесе сериозни разрушения. Заради обилните валежи през последното денонощие реките Бъндеришка, Глазне и Демянишка излязоха от коритата си в района на парк "Пирин, ски зоната и самия град. Глазне преля над и под Банско, има отнесени мостове, разрушен е пътят до ски пистите, едно заведение над "Мотиката” е отнесено, второ е наводнено, предаде БГНЕС. Едно от отнесените от водите на реката е заведението "Колибата”, другото до него е наводнено. Над това място, в местността "Пещерите”, е разрушен мост. Вторият такъв е под долна станция на кабинковия лифт в чертите на града.

Към 14:30 ч. основните действия по овладяването на река Глазне бяха съсредоточени малко след събирането на Демянишка и Бъндеришка река, където има опасност придошлите им води да минат отдясно на канализираното със стени корито и да залеят намиращите се по западния бряг на реката хотели, както стана през 2010 г. Там са струпани фадроми, багери и друга техника. Изцяло унищожен е ски-пътят.

Според кмета Георги Икономов по обяд е задействан общинският план за реакция при наводнения. На няколко места в горното си течение реката е излязла от коритото. Има залети сгради покрай ски-пътя, както и помпената станция над града. Населението на Банско е уведомено за извънредната ситуация. Обявени са горещи телефонни линии за подаване на сигнали.

Валежите в района продължават с пълна сила, но нивото на реките за сега не продължава да се покачва.

Водещи

Най-четени