Потоп в Смолянско, огромно свлачища блокираха куп пътища 28.06 | 18:02

Чепеларе също обяви бедствено положение, изпускат принудително язовири в Родопите

От iNews.bg

След продължилия повече от 24 часа обилен валеж в Смолян настъпи истински воден апокалипсис – река Черна преля, деретата се препълниха с вода, свлачища и срутища тръгнаха под напора на натежалата земя, предаде БГНЕС Със заповед на кмета в цялата община Смолян е обявено бедствено положение, бедстващи хора на този етап няма. Основната част от сигналите са концентрирани около речното корито на река Черна. За оказване помощ на РДПБЗН – Смолян е предислоциран хидро-модул от пожарната служба в Пловдив.

Заради високите количества валежи кодът е вдигнат от оранжев на червен. На телефон 112 са подадени 15 сигнала за локални наводнения на територията на област Смолян. В Чепеларе, където река Чая е преляла, има наводнени приземни етажи, мазета, части от пътната и уличната инфраструктура са разрушени. На едно място в самия град реката започва да излиза от коритото. Там е изпратена тежка техника, която да насипе коритото, за да не позволи водата да излезе и да застраши близка детска градина и църква. Пратена е техника да разчиства и пътя за село Зорница заради активирало се свлачище. В Сърница е паднала стена. В село Смилян вода е навлязла в къща. Започнало е принудително изпускане на язовирите "Доспат" и "Цанков камък" в област Смолян.

След интензивен дъжд в пожарните служби на територията на област Пазарджик са получени над 30 сигнала за произшествия. Основната част от сигналите са за наводнени мазета, както и на приземни етажи на обществени сгради и части от уличната инфраструктура. За по-малко от час пет екипи на пожарната са оказали помощ в 22 от случаите, работата по отводняване на останалите обекти продължава. Сред засегнатите обществени сгради са МБАЛ-Пазарджик и болница Ескулап. Към момента няма данни за бедстващи и пострадали хора.

Превантивните мерки, взети след прогнозата за обилни валежи, този път предотвратиха традиционни наводнявания в Пловдив. Не се размина без новопоявили се реки, като на кръговото движение в подлеза на Скобелева майка, но изводът е, че където грешно е построено, ще се наводнява при всеки дъжд. Шахтите в последните дни се почистиха основно, дори в дъжда, продължил и през деня след цяла нощ, служители на "Чистота" се грижеха те да бъдат в добро състояние. Не се размина и без материални щети по автомобили- две дървета паднаха и осакатиха общо пет леки автомобила, като в единия имаше и човек. Служителите на пожарната го освободиха. Сутринта между 6 и 8 светофарите в града не работеха, после повредата бе отстранена. Два наводнени подлеза също доста бързо бяха върнати в достъпно състояние. Нивото на река Марица леко се покачва, но все още е много далеч от запълване дори на цялото корито.

В доста по-сериозно положение в момента е град Съединение, там нивото на река Потока се покачва, улиците са наводнени- някъде до 30-40 см, има множество жалби за наводнени къщи, дворове и градини. Обмисля се обявяване на бедствено положение. В града няма канализация и това силно затруднява отводняването при подобни валежи. Ограничено е движението по пътя II-86 Чепеларе – Проглед поради свличане на наноси върху пътното платно. Обходният маршрут е: Смолян - Девин - Кричим – Пловдив и обратно. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, с повишено внимание и съобразена скорост. Заради обилните валежи в региона председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов изпраща в Смолян директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" инж. Михаил Рашков.

Екипите на пътноподдържащата фирма работят на 24-часов режим, за да разчистват падналата скална маса от проливните дъждове.

Поради срутване на скални маси в една лента се осъществява движението по път II-86 в участъка Бачково - Нареченски бани. Трафикът е в една лента и по пътя III-8681 Рудозем - Смилян при Бяла река, заради пропадане на пътното платно.

Временно движението по път III-866 Смолян - Стойките в кв. "Райково" в Смолян е ограничено за всички превозни средста. Причината е наводнено пътно платно от река Черна. Обходните маршрути са през уличната мрежа на гр. Смолян. Поради свличане на земна маса движението по пътя III-197 Грохотно - Девин в границите на Девин е в една лента.

Водещи

Най-четени