Почина пилотът на катастрофиралия военен хеликоптер 09.06 | 17:30

Капитан Георги Анастасов загина при инцидент в Черно море с вертолет "Пантер" на ВМС

От iNews.bg

Почина пилотът Георги Анастасов от катастрофиралия днес военен вертолет "Пантер”. Това съобщиха от Военноморската болница, където капитанът беше настанен след инцидента, предаде бТВ.

Хеликоптерът, който е от състава на Военноморските сили (ВМС), падна днес във водата по време на учение "Черно море – 2017".

Анастасов беше в най-тежко състояние, той бе командир на екипажа. Пострадаха още двама души – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов. Те са адекватни, без опасност за живота и се лекуват във Военноморската болница във Варна.

Инцидентът е станал при маневра след изпълнена задача "артилерийска стрелба по надводна цел",  уточниха от МО.

По време на инцидента, който е станал край устието на река Камчия, в района са се намирали фрегатата "Дръзки” и водолазен катер. Екипажите са оказали веднага помощ на пострадалите.

По неофициална информация хеликоптерът се е ударил в пилона за българския флаг на фрегатата.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов  разпореди на зам.-министъра на отбраната Анатолий Величков и на зам.-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов спешно да отпътуват за Варна, съобщиха от МО.

Капитан Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 г. в Ямбол. Завършил е средно образование в Математическата гимназия "Атанас Радев" и висше образование в Националния военен университет "Васил Левски", факултет "Авиационен", със специалност "летец-пилот за ВВС".

Постъпва на военна служба през 2002 г. в поделение 24 870 – Каменец като инструктор-командир на взвод. На сегашната си длъжност - старши пилот в авиационно звено на военно формирование 36 940 – Варна, е назначен през 2011 г.

Награждаван е многократно с грамоти и предметни награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на формированието.

Водещи

Най-четени