Почти 190 жалби постъпили в ЦИК до 18:00 ч. 27.10 | 18:38

Те са за агитация, купуване на гласове, нарушаване на избирателни права и др.

От iNews.bg

Сигнали за купуване на гласове и предизборна агитация, струпване на избиратели в секционни комисии, а в благоевградско село временно спиране на вота. Това е накратко обобщението на картината на изборния ден, съобщава БНТ.

Увеличава се броят на жалбите и сигналите към ЦИК, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Към момента те са 189. В голямата си част са за упражняването на избирателните права и организацията на изборния процес (106). 31 са за нарушаване на избирателни права. Основно се отнася до предоставянето на бюлетините, за недопускане на избиратели, които не са включени в избирателните списъци до гласуване, тъй като има голяма част, които са заличени поради заявления по настоящ адрес. 48 са за предизборна агитация, като тук се включва и публикуването на данни от социологически проучвания и само 4 са за купуване на гласове.

На 4 кандидати днес е свален имунитетът.

В днешния ден са постъпили 4 мотивирани искания от главния прокурор за снемането на имунитета на кандидати, поради това, че следва да бъдат привлечени като обвиняеми. ЦИК ги разгледа, постанови своите решения, така че да не спира работата на прокуратурата, допълни Андреев. Така кандидатите със свален имунитет са общо 11.

В ОИК-Благоевград е постъпило писмо, че в село Дъбрава бюлетините за кмет на кметство не достигат с оглед увеличения брой на избирателите. ЦИК допусна в присъствието на член на ОИК и СИК копиране на бюлетината в необходимия брой, за да може да бъде разрешено на всички избиратели да могат да гласуват, като тези действия бяха протоколирани, допълни още Андреев.

Водещи

Най-четени