Пощите вдигат цените 01.11 | 09:46

Някои от тарифите ще бъдат повишени с до 20%

От iNews.bg

"Български пощи” вдигат с до 20% цените на някои от услугите си от днес. Промяната обхваща цените на кореспондентските пратки, печатни произведения и малки пакети "със и без предимство” за страната, предаде БГНЕС. Това е услугата, според която пратките се доставят по възможно най-бързия начин.

Увеличение ще има и за кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети "със и без предимство” за чужбина, както и допълнителната универсална пощенска услуга "препоръка” отново за чужбина.

Основание за увеличението на цените на международните пратки е промяна в стойностите за доставка на международни писмовни пратки (крайни такси) на чуждите пощенски администрации. Има увеличение на разходите за материали, разходите за амортизации и тези за възнаграждения.

Минималната работна заплата през 2019 г. е увеличена от 510 лв. на 560 лв., мотивират се от "Български пощи” пред в. "Сега”.

Оттам изтъкват, че няма промяна в цените на най-масово използваните услуги като непрепоръчана кореспондентска пратка "без предимство” до 50 грама, изпращане на пощенска картичка "без предимство” и препоръчаните писмовни пратки "с предимство” над 1 кг за чужбина. Същите остават цените и за вътрешните и международните колетни пратки, цената на услугата "препоръка” за страната и др.

Средното изменение при международните пратки – писма, малки пакети и печатни произведения "без предимство”, е около 15%, като цените при пратките над 1 кг остават без промяна. За препоръчаните обемни пратки за чужбина, които са пратки "с предимство”, изменението на цената е между 7 и 20%. Променя се цената на допълнителната услуга "препоръка” от 4 лв. на 4.90 лв., показват новите тарифи на "Български пощи”.

В страната средното повишение при писмата, малките пакети и печатните произведения "без предимство” e 6.9%. Увеличават се цените на писмовните пратки "с предимство” в различните формати, като нарастването е с 15%.

Новите тарифи са съгласувани с Комисията за регулиране на съобщенията, уверяват от дружеството. Информацията за новите цени идва дни след като според решение на Министерския съвет на пощите бе разпоредено да поемат и разпространението на печатните издания – дейност, която досега те извършваха само за абонамент.

Водещи

Най-четени