По искане на Борисов: Брюксел ни праща експерти срещу корупцията във властта 27.01 | 20:25

Борисов не може да избяга от реформата, след като стои зад нея. Но ще следим процеса отблизо и ще пишем доклади, предупреди зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс

От Ростислава Иванова

Европейската комисия праща експерти, които да доведат до край борбата с корупцията и организираната престъпности да доведат съдебната реформа докрай. Помощта на външни експерти е била поискана лично от премиера Бойко Борисов. Това обяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс по повод публикувания днес критичен доклад на ЕК за липсата на напредък в независимостта на правосъдната ни система, в борбата с корупцията във властта и организираната престъпност.

"Правителството на Бойко Борисов не може да избяга от прилагането на съдебната реформа, след като самό е поискало помощ от експерти в Брюксел. В днешния доклад ЕК приветства факта, че България е изразила интереса си да разчита на техническа помощ, както бе заявено от българския министър-председател... Наистина вярвам, че премиерът е обвързан с този процес. Ще го следим отблизо, ще продължим да пишем доклади", заяви Тимерманс по БНР.

Той бе категоричен, че е крайно време "написаното на хартия" да премине в конкретни действия срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност.

Тимерманс посочи като много важни юридически стъпки на българското правителство конституционните промени и приемането на други необходими закони през изминалата година.

"Българското население силно подкрепя борбата с корупцията и желае подсилване на независимостта на правосъдието. Тепърва очакваме конкретни резултати. Искам да благодаря на министър-председателя Бойко Борисов за чудесното му предложение да съдействаме на България с технически съвети как точно да се постигнат те. Твърдо сме ангажирани с това. Поздравявам правителството, че промени конституцията. Но, както нашия доклад казва – не сте стигнали докрай. Още действия трябва да се предприемат. Сега идва моментът, когато прилагането на реформите на място става най-важно", подчерта зам-председателят на ЕК.

Запитан дали вярва, че кабинетът "Борисов" все още има политическа воля да въведе реформите в рамките на трите оставащи години от мандата на Жан-Клод Юнкер, който обеща отпадането на мониторинговия механизъм, Тимерманс отговори, че "премиерът Борисов сам е поиска конкретна подкрепа на терен от тях, което показва, че министър-председателят е ангажиран с процеса".

"Щом иска външна помощ, това означава, че хора отвън ще дойдат в България, за да помагат на българските власти и тогава няма как да се избяга от необходимостта за реално изпълнение. Наистина вярвам, че премиерът е обвързан с този процес. Ще го следим отблизо, ще продължим да пишем доклади. Знаете какво каза председателят Юнкер за хоризонта в който работим – до края на мандата на тази комисия. Мисля, че това е постижимо. Но искам доказателства на място, вместо да се говори за крайни срокове и цели. Уверен съм, че с новия подход и с експертите на терен ще се постигне очаквания напредък, който българският народ заслужава. Много е постигнато, но остава огромно количество работа. Убеден съм, че с новия подход, включително с международни експерти, ще видим напредък в България.

"Инициативите отвън никога не работят, ако няма натиск отвътре", каза още Тимерманс в присъствието и на румънски журналисти. "90% от хората в България и Румъния желаят по-малко корупция и добре функционираща съдебна система. Те искат политиците им да са "чисти". Каква по-силна мотивация може да има за политиците от изпълнението на това? Нашата роля е само да помагаме на управляващите да изпълнят това, което искат техните сънародници", посочи зам.-председателят на ЕК.

Според Тимерманс България и Румъния не са тръгнали по различни пътища въпреки разликата в докладите.

"Те вървят по един и същи път, но са на различни участъци от него. Това се дължи на факта ,че България премина през политическа криза. Тя затрудни продължаването на реформите за определено време. Сега те започнаха отново. Сигурен съм, че България ще успее да навакса. Но двете страни са на различни етапи, защото Румъния постигна забележителен напредък, както пишем в доклада. Тя вече прилага на практика реформите и представя резултати, особено в озаптяването на корупцията на високо ниво", подчерта Тимерманс.

 

Водещи

Най-четени