По пътищата на Йовковото прозрение "вървят" кандидат-студентите 12.07 | 10:25

Втората тема е съпоставка между Христо Ботев и Атанас Далчев

От Елена Коцева

Две са възможностите, между които трябва да избират кандидат-студентите м Софийския университет "Свети Климент Охридски" на днешния изпит по Български език и литература.

Двата варианта са върху разказите на Йордан Йовков и съпоставката на цитати по стихове от Христо Ботев и Атанас Далчев.

Председателят на изпитната комисия доц. Бойко Пенчев предположи, че повече от кандидат-студентите ще изберат Йордан Йовков.

Първата тема, по която могат да пишат кандидатите, е "Пътища на прозрението в разказите на Йордан Йовков".

Избралите да пишат по втората тема трябва да направят съпоставка на цитатите: "Ах ръка си, кой ще
турне, на туй сърце дето страда..." от стихотворението "Към брата си" на Христо Ботев и "Не искам състрадание от хората, аз имам всичко, моя е смъртта..." от стихотворението "Дяволско" на Атанас Далчев.

Съчинението за Йовков трябва да показва умения за изграждане на аргументативен тип текст, при който
кандидат-студентите трябва да могат да формулират дадена теза и да намерят аргументите да я защитят, обясни доц. Пенчев. Броят на анализираните разкази няма тежест при формирането на оценката.

Заглавието на темата "за пътищата на прозрението" предполага, че трябва да се обърне внимание върху онзи момент, внимателно подготвен в съответния разказ, в който героите достигат до някаква друга идея, до схващане за нещата, когато започват да гледат на себе си и на другите по различен начин, или когато стават други.

Втората тема ще привлече хората с вкус към самостоятелното мислене и приемащи предизвикателство.

Доц. Пенчев каза, че пишещите по тази тема могат много да разсъждават за Ботев, като автор на Възраждането, който е подчинил личното на колективното, а за Далчев, като подчертан индивидуалист, с драмата на модерния човек в неговата поезия.

 

Тема върху Йордан Йовков се падна и на кандидатите в Югозападния университет "Неофит Рилски".

Над 1800 кандидати пишат на тема "Ако животните можеха да говорят" и проверяват познанията си по български език на тест. Това е най-масовият изпит за прием във висшето училище в Благоевград и отваря врати към най-много от специалностите.

Изпит по български език и литература се провежда днес и в Русенския университет. Там кандидатите пишат есе по избор между две теми и решават тест, който проверява правописната и пунктуационната култура на кандидат-студентите.

Водещи

Най-четени