По трима души дневно търсят помощ в Пловдив заради претърпяно домашно насилие 13.08 | 15:19

Личните лекари също са задължени да издават медицинско свидетелство при случаи на домашно насилие. Те обаче масово отказват, защото не искат да ги „разкарват за свидетели“

От iNews.bg

Драстичен скок на жалби и търсене на помощ срещу домашно насилие и тормоз в Пловдив през изминалите два месеца, отчитат специалисти по темата.

"Поне по трима души на ден се обръщат към Консултативния център за превенция на фондация "Джендър алтернативи", който се намира в Дом "Левски". Помощ търсят не само жени, а и мъже, разказа Рада Еленкова – координатор на фондацията.

Тя, заедно с Анна Главинова, координатори на проекта "Знания за промяна", насочен към уязвими групи от населението, с фокус към ромските жени, разказаха за работата си в Столипиново. Проектът е финансиран от Българския фонд за жените. Целта му е да информират жените с правата им, институциите, които могат да им помогнат, съдебната система и вариантите за справяне с проблемите.

В тази общност домашното насилие не се разпознава от жените. То се приема за нещо нормално, тъй като те от деца растат в такава "патриархална" обстановка, показват данните от доклада по проекта.

"Нещо повече, в Националния план за интеграция на ромите жените се споменават само в главата за здравеопазване, по темата репродуктивни функции," отбеляза Рада Еленкова.    

С помощта на ромски медиатор двете консултантки са провели редица срещи с жени в  Столипиново. На първата някои от тях дори дошли с мъжете си. Ромките разказват, че понякога идва полиция по сигнал и предупреждава насилник, но така проблемът не е решен.

От срещите те разбрали, че трябва да изискват копие от жалбата в полицията и протокол от посещението при насилника, и в случай на съдебен спор да имат медицинско свидетелство, което за съжаление се заплаща.

Има още един интересен факт, който не е достатъчно популярен – личните лекари също са задължени да издават медицинско свидетелство при случаи на домашно насилие. Те обаче масово отказват, защото не искат да ги "разкарват за свидетели" в съда на по-късен етап.

По проекта е издадена информационна брошура с координатите на институциите и организациите, които могат да помогнат при домашно насилие.

C Консултативен център за превенция на домашното насилие може да се свържете на номер 0878/26 01 01, или на място – ул. "Райко Даскалов" № 53, Дом "Левсни", ет.2, стая 19 А.

При спешни случай може да позвъните на Кризисен център за жени и деца в гр. Пловдив на телефон – 032/81 40 72.

Водещи

Най-четени