Правителството иска от НАТО да охранява въздушното пространство на България 30.09 | 13:33

Законови промени ще позволят употреба на военна сила срещу самолети от трети страни

От iNews.bg

Правителството официално предлага чужди самолети да се включат в охраната на въздушното пространство на България. Това предвиждат предложените от Министерството на отбраната (МО) промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, обявени от вчера за обществено обсъждане на сайта на МО, предаде БГНЕС.

Под законовите предложения се е подписал лично премиерът Бойко Борисов.

Поправките предвиждат в охраната на българското въздушно пространство да участват самолети от страните-членки на НАТО. Разрешава се и употребата на оръжие, ако самолети на трети страни навлязат във въздушното пространство на България.

Ето и мотивите на военното министерство към предлаганите изменения в закона: "На Срещата на върха в Уелс държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса (проведена през септември 2014 г. - бел.ред) отправят препоръка, препотвърдена от министрите на отбраната от срещата им в Брюксел през февруари 2015 г., за необходимостта от провеждане на съвместна мисия за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО, в това число и на България."

От МО обясняват още, че "така се създава нарочна законова уредба, по силата на която част от дейността на въоръжените сили, по-специално осъществяването на задачи по Air Policing от страна на военновъздушните сили, ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор”.

Вносителите на проекта наблягат изключително на промяната, която предвижда употребата на оръжие и бойни средства, в случаите, когато това се налага при осъществяването на съвместните дейности по защита на българското въздушно пространство.

"Промените са продиктувани от необходимостта да се създаде законова рамка, която да даде достатъчни гаранции, че задачите ще бъдат изпълнени в цялост и при отчитане на националните интереси. Това включва и хипотезите, изискващи употреба на оръжие и бойни средства, когато с оглед на конкретната обстановка е невъзможно съответното въздухоплавателно средство да бъде принудено да кацне на определено летище.”, гласят мотивите, подписани от Борисов.

Ако промяната бъде приета, то при бъдещи случаи като този от 7 септември 2015 г., когато руски самолет Ил-62 премина през българското въздушно пространство, самолетите на НАТО ще имат право да отправят предупреждение и дори да открият стрелба срещу нарушителя на въздушното пространство. Нещо повече правителството предлага игнориране на парламента що се отнася до осигуряване охраната на българското въздушно пространство и суспендирането на Закона за преминаване през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, посочват експертите на МО.

 

"Възможностите за реализиране на съвместни действия по охрана на въздушното пространство, предмет на проектозакона, ще се извършват при условията на международен договор или при решение на Министерския съвет”, гласят още мотивите.

Водещи

Най-четени