Правителството с мерки за спасяване на енергетиката 26.07 | 15:55

Министър-председателят представя проект за Програма за управление на правителството

От Христина Рафаилова

Управленската програма е базирана на програмните приоритети, на базата на които беше избрано правителството. Това каза премиерът Пламен Орешарски на заседанието на Националния съвет на БСП.

Министър-председателят представя проект за Програма за управление на правителството. Той съобщи, че в нея са отчели препоръките на Съвета на ЕС, както по Конвергентната програма, така и на Мониторинговия доклад, мнения и препоръки на граждански организации. 

В програмата има приемственост по следните теми - Валутният борд, стабилността на банковата система, продължаване на европейската интеграция, развитие на инфраструктурата. Различното е - съсредоточаване върху заетостта, засилване на регулациите на финансовия сектор, спасяване на българската енергетика, реална защита на потребителите, месечни отчети пред парламента и обществото, допълни Орешарски.

Освен това, в програмата са заложени мерки срещу монополите; ефективна защита на потребителите; подкрепа за малкия и среден бизнес. Предвиждат се мерки за гарантирано усвояване на европейските фондове. В програмата са включени мерки за спасяване на енергетиката. Заложено е намаляване на различията между регионите, допълни Пламен Орешарски

По думите му България не обслужва от няколко години заемът към Siemens, в резултат на което страната е изключена от списъци за инвестиции.

Пламен Орешарски бе категоричен, че само правителството не би могло да се справи с решаване на проблема с бедността.

"Подобряването на бизнес климата е истинската политика по отношение на доходите", категоричен е премиерът. 

"Бедността винаги е съпътствала нашето развитие в последните години. Развитието на бизнеса не е самоцел, а има за цел да подобрява доходите на гражданите. Приоритет в управленската програма на правителството е стимулиране на раждаемостта. Вече имаме частично реализиране на мерки за социалното подпомагане по групи", каза Орешарски и припомни енергийните помощи за някои групи.

В сегашната безработица има сериозни структурни несъответствия и това засилва значението на квалификацията и преквалификацията на кадри, отбеляза премиерът. Набелязали сме си за цел 1.5% от БВП да се инвестират в изследователска дейност, каза Орешарски. 

Водещи

Най-четени