Празнуваме Гергьовден и Деня на храбростта 06.05 | 09:14
Около 180 000 българи ще празнуват днес именния си ден

Днес презнуваме един от най-обичаните празници у нас – Гергьовден. В същото време той се отбелязва и като Ден на храбростта и празник на Българската армия.
На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги победоносец - мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан. Гергьовден е най-празнуваният имен ден в България преди Ивановден, отбелязван от около 180 000 души. Той е имен ден на носещите имената Георги и Гергана, Гочо, Габриел и Габриела, Гинка, Ганка и Ганчо, Галя, Галин, Галина и производните им имена.
Народните вярвания гласят, че Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната й половина. Така Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година, поради което на празника се спазват много традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.
У нас на тази дата честваме Денят на храбростта и празника на българската армия. С най-големия пролетен празник започва лятната половина на стопанската година, завършваща на Димитровден. Това разположение в празничния календар определя и изключително богатата му обредност, обхващаща всички области от стопанския и социален живот на хората. Св. Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието (отключва изворите и влагата, побеждавайки ламята; обхожда и наглежда полята и посевите), покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата.
Много древен по своя характер, днес все още няма пълно единство в мненията за произхода на този празник. Според някои автори той идва от тракийската древност, според други е славянски по произход, има и хипотези, че следите му се губят в далечното минало на прабългарите от Азия.
Според народните представи св. Георги, освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здравето и плодовитостта на живата стока.
По стара българска традиция на Гергьовден във всеки дом се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство. Задължително е на софрата да присъства и обредният хляб, но е хубаво да има още агнешка дроб сарма, млечни продукти, зелен лук, пресен чесън, варено жито, баница и вино. Освен това не трябва да се дават млечни продукти назаем. Стопанката на къщата става рано и премита двора, след което закичва вратите с букет от здравец, люляк и цъфнала клонка от плодно дръвче. Той се оставя да стои, докато изсъхне, а обичаят се спазва за здраве, берекет и щастие през цялата година.
Водещи
-
Инвеститори от САЩ преговарят с българските власти за разширяване на ПГХ "Чирен"
Ройтерс се позовава на информация от "петима души, запознати с проблема", без да ги назовава...
05.08 | 21:00
-
„Каменен” хороскоп: Изумрудът носи любов, хармонията и изобилие
Витеза кого е подходящ и с кои други камъни може да се съчетаае
05.08 | 20:45
-
Почина бившият румънски президент Йон Илиеску
05.08 | 20:15
Най-четени
-
Над Западна България и днес ще вали, утре също ще бъде дъждовно
След 2 часа лятото леко ще започне да се връща в София. Следобед отново обаче ще завали.
05.08 | 10:45
-
Даниел Вълчев - кандидат президент на ГЕРБ?
05.08 | 16:16
-
6000 лева излезе пoчивкатa нa семейство за една седмица на море
Πo дyмитe нa Cпacoв, cлyчaйнo или нe, cĸoĸът нa цeнитe в xoтeлитe y нac (пoчти) cъвпaднa c...
05.08 | 12:15