Преди първия учебен ден: КЗП стартира проверки на раниците 09.09 | 12:45

Има стандарти за ученическите раници, които касаят характеристики като размери, материи, от които те трябва да са направени. Ако търговецът твърди, че имат някакви специфични характеристики, това задължително трябва да бъде тествано

От iNews.bg

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверка за предлаганите учебни пособия и стоки за учениците броени дни преди първия учебен ден.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов разкри пред БНТ  къде ще бъде най-стриктен контролът и за какво да внимават родителите на пазара.

"Има стандарти за ученическите раници, които касаят характеристики като размери, материи, от които те трябва да са направени. Ако търговецът твърди, че имат някакви специфични характеристики, това задължително трябва да бъде тествано, обясни Маргаритов.

"Започваме проверки за ученическите раници, за комплекти, които се предлагат на потребителите. Целта ни ще е родителите на децата да закупят и безопасни дрехи и обувки за старта на учебната година", заяви той.

Моят съвет към потребителите, е първо внимателно да подходят към предлаганите раници и учебни комплекти, да изпробват, да сравняват различни оферти, допълни Маргаритов.

От 500 до 3000 лв. са санкциите при нарушения от страна на търговците, а когато говорим за нелоялни практики, могат да стигнат и до 50 000 лв, ако нарушението се повтаря, допълни още председателят на Комисията за защита на потребителите.

Водещи

Най-четени