Предупреждение за голяма опасност от порои в цялата страна 17.04 | 09:54

Жълт и оранжев код за обилни валежи точно за голямото завръщане

От iNews.bg

За понеделник – деня на голямото завръщане на стотици хиляди българи след Великденските празници, е обявен жълт и оранжев код за обилни валежи и опасност от порои в цялата страна. В западната част на България жълт код е обявен в 8 области, предупреждават от НИМХ към БАН.

Валежи до 30-35 л/кв.м. ще има в София – град и в областите: Софийска, Благоевградска, Пазарджишка, Кюстендилска, Пернишка, Монтанска, Видинска.

Оранжев код за опасно силни валежи с количества на места до 50 л/кв.м. засяга областите: Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Старозагорска, Сливенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Врачанска Плевенска, Русенска, Търговищка, Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка, Бургаска и Варненска.

В първия ден на Светлата седмица ще преобладава облачно и дъждовно време. През нощта значителни ще бъдат валежите в западната половина от страната, а през деня – в североизточната.

1895967

Температурите ще се понижават и вечерта и през нощта срещу вторник в Предбалкана, Лудогорието и по високите полета дъждът ще преминава в сняг. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, а максималните – между 8° и 13°.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, на места значителни. По билата ще духа силен югозападен вятър, който привечер ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра – около 3°, на 2000 метра – около минус 2°.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. На места валежите ще са значителни.

Водещи

Най-четени