Президентът постъпи изключително мъдро, смята премиерът 15.11 | 13:23

Заради бойкота на Плевнелиев на клетвата на Марковска като конституционен съдия

От Андриян Георгиев

"Това е изключително мъдър и добър ход на президента, след като аз три пъти помолих г-жа Марковска и тя не разбра, че България трябва да спазва това, което е поела като ангажименти за максимална прозрачност в съдебната система." 

Това каза премиерът Бойко Борисов по повод решението на държавния глава да напусне церемонията по полагането на клетва като конституционен съдия преди полагането ѝ от страна на Венета Марковска. 

"След като аз три пъти я помолих, мисля, че президентът Плевнелиев направи добър ход. Помолил съм нашите юристи да проверят, ако е възможно, и парламентът да преразгледа своето решение", каза премиерът, цитиран от агенция "Фокус". 

Междувременно вътрешният министър коментира, че от казуса "Марковска" са загубили всички.

"В тази посока трябва да се намери правилното решение. Никога не съм защитавал Венета Марковска. Знаете каква беше позицията на ГЕРБ, а оттук нататък как ще се развие този процес, не е от моята компетентност. Разчитаме на бързо решаване на този казус”, посочи Цветанов. 

На въпрос дали това хвърля петно върху България, вицепремиерът отговори, че петно е силно казано, тъй като страната ни се опитвала да изпълнява европейските критерии и ангажименти. 

Попитан дали е нарушение отсъствието на президента на полагането на клетва от Венета Марковска, Цветанов заяви, че не е следил в подробности станалото. 

"Тази тема (казусът "Марковска" - бел. ред.) ни отклонява от ежедневните проблеми, които трябва да решаваме всички институции. Обществото се интересува от това какво прави правителството и какво приема българския парламент”, каза Цветанов. 

На въпрос дали трябва нова процедура за избора на Марковска, той каза, че не е компетентен. 

"От проверката под името, което стои под този материал, който беше внесен в парламента, не стои реално лице, което да е подписало документа. От това следва, че всеки един може да напише всичко и да се подпише под някакво друго име, което не е неговата самоличност”, посочи вицепремиерът.

Попитан каква е вината на ГЕРБ, Цветанов каза: "Партия ГЕРБ и парламентарната група на ГЕРБ издигна като номинация Анастас Анастасов, който беше избран за конституционен съдия. Това е решението, което е имало ПП ГЕРБ."

Водещи

Най-четени