Президентът сезира Конституционния съд за партийните дарения от фирми 30.07 | 20:48

Радев смята, че се създават предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства

От iNews.bg

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за политическите партии и от Изборния кодекс, свързани с даренията на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци. Това съобщиха от пресцентъра на президенстката институция. 

"Според държавния глава оспорените разпоредби подменят интереса, в името на който партиите ще осъществяват дейността си и накърняват конституционните основи на българската политическа система. Застрашен е основният принцип на политическия живот в страната – плурализмът.", се казва в съобщението. 

Президентът смята, че се създават предпоставки даренията от юридически лица и еднолични търговци да се насочват към партиите във властта, защото те разпределят публичните средства и определят победителите в обществените поръчки и концесиите. Останалите, и особено малките партии, ще бъдат изтласкани в периферията на политическия живот, пише още в мотивите на държавния глава.

И добавя: Посочените рискове са пренесени и в изборния процес и застрашават устоите на демокрацията.

Още преди две седмици Румен Радев наложи вето върху на Закона за държавния бюджет заради разпоредбите, които въвеждат финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци. Според държавния глава това създава предпоставка за корупция. Тогава от институцията обясниха, че с ветото си Румен Радев не възпира гласуваната от Народното събрание субсидия от 1 лев на глас, но ограничава приетите промени за възможност за финансиране на партиите чрез дарения.

В същото време от президентската инситуция съобщиха, че президентът Радев ще издаде указ, с който ще пусне промените в Изборния кодекс, с които се отменя възможността за машинно гласуване на местните избори на 27 октомври т.г.

Миналата седмица парламентарното мнозинство реши да няма машинен вот за местните избори на 27 октомври и да се гласува само с хартиени бюлетини. Това ще важи за всички местни избори по принцип. На парламентарен, европейски и президентски вот обаче отпада хартията и подаването на глас ще е задължително чрез устройство. И няколко изключения - "аналоговото" гласуване ще остане само в секции с под 300 регистрирани избиратели, в болници, социални домове и зад граница. 

 

Водещи

Най-четени