Президентът с вето върху закона за извънредните мерки 22.03 | 13:00

Румен Радев не е съгласен с някои неща в мерките и обоснова решението си

От iNews.bg

Ще предложа частично вето и ще върна за повторно разглеждане на Закона за извънредните ситуации от българския парламент, обяви президентът Румен Радев в изявление.

В момента в света и в частност в България протичат паралелно две кризи – здравната, породена от коронавируса и икономическа и социална, отбеляза Радев.

Той заяви, че икономическата криза ще хвърли стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване.

Според Радев законът ограничава свободата на словото.

Българите имат нужда не от заплаха, а от подкрепа, убеден е Румен Радев. Според него някои мерки ще останат и след извънредното положение, с което той не е съгласен.

Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи тежки последици, каза президентът.

Правителството следва неотложно да преразгледа своята полика спрямо най-засегнатите, посъветва президентът.

Според него спекулата също руши доверието и трябва да има строги мерки, но не и такива, които да не доведат до понижаване на цените на горива, ток и стоки. Така предложеният модел за борба със спекулата, според Радев, ще попречи на вноса на жизненоважни лекарства.

Радев не е съгласен и с вменяването на полицейски задължения на армията.

Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един – лична хигиена, ограничаване на социални контакти, каза Радев.

Надявам се депутатите да вземат под внимание разгърнатите мотиви за ветото, а правителството да обърне внимание с адекватни мерки на най-слабите, заключи президентът.

Водещи

Най-четени