Президентът ще си каже мнението за избора на главен прокурор 03.12 | 14:15

„...като му дойде времето“

От Филипа Тодева

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че следи внимателно избора за нов главен прокурор и ще има своето мнение, когато му дойде времето, предаде агенция "Фокус". "Със сигурност показах, че президентът не е безучастен, когато става въпрос за държавността и за най-важните институции, които я крепят", коментира държавният глава.

Той подчерта, че изборът на главен прокурор е изключително важен за България и се надява най-достойният да попадне там. "Имаме трима кандидати, следя внимателно дебатите, прочетох вече техните концепции, виждам въпросите, които им се задават, и отговорите, които те дават", добави Плевнелиев.

Още през миналата седмица той обяви, че няма да иска промени в Конституцията, които да му дадат право на второ вето върху направено предложение за назначение на главен прокурор.

Според чл. 4, ал. 1 от Конституцията председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.

Основният закон в държавата казва, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

Държавният глава счита, че Конституцията работи добре, че е балансирана и защитава интересите на всички институции в България.

На този етап резервите към начина, по който ще се избира главен прокурор, са доста. Според лидера на ДСБ Иван Костов изборът става в нарушение на Конституцията и като се оказва натиск върху магистратите.

Против електронното гласуване се обяви и бившият обвинител номер 1 Борис Велчев, според когото то ще осигури служебна победа за конкретен кандидат.

Срещу новият начин за гласуване се обявиха и от БСП, чиито лидер Сергей Станишев заяви, че Бойко Борисов ще дава указания на магистратите за кого да гласуват. 

Редът на гласуването е обвързан с времето на постъпване на номинацията. Първата внесена кандидатура беше тази на пловдивския съдия Сотир Цацаров.

Другите двама кандидати са Борислав Сарафов и Галина Тонева.  

Водещи

Най-четени