Премиерът не знае да е нарушавано въздушното ни пространство 02.04 | 15:50

Орешарски и помощник държавния секретар на САЩ не са коментирали военни въпроси

От Мая Александрова

"Не са ми докладвали българското въздушно пространство да е нарушавано". Това заяви пред журналисти в Народното събрание премиерът Пламен Орешарски на въпрос дали руски самолети са навлизали в българското въздушно пространство.

Той определи като хипотези предположенията, че със зачестилите полети на руски самолети по въздушната ни граница се цели изчерпване на летателния ресурс на българските Военновъздушни сили.

"Не знам какво би могло да иска командването на руските въздушни сили", коментира Орешарски.
Относно това кога ще има нов директор на Националната служба за охрана, премиерът заяви, че е в координация с президента, за да предложат "приемлива" кандидатура.

На въпрос дали на срещата с помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд е поставил темата за наем на американските бази у нас, премиерът посочи, че не са коментирани военни въпроси. Обсъдени са били важните за момента неща, като украинската криза, уточни той.

Пламен Орешарски отговори и на въпрос за реформата в съдебната система, като заяви, че правителството има добра комуникация с Висшия съдебен съвет, но не би си позволил да прави оценки на независима от изпълнителната власт система.

"Намираме се в добра координация с ВСС и работим по изпълнение на препоръките на Европейската комисия от последния доклад", каза премиерът.

Той допълни, че не се счита за "надзорник на съдебната система", предаде БТА.

Водещи

Най-четени