Преустановена е проверката, която се извършваше в офисите на Хиполенд 04.09 | 19:00

По-късно през деня от МВР излязоха с официална информация по случая

От iNews.bg

Преустановена е проверката, която се извършваше в офисите на Хиполенд. За това съобщиха от пресцентъра на МВР, като посочиха, че вътрешният министър лично се е чул със собственика на веригата.

Във връзка с изпълнение на планови мероприятия на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГД "Борба с организираната престъпност" екипи на Икономическа полиция и Националната агенция по приходите са извършили проверка в складове на голяма верига за търговия с детски стоки, пише в прессъобщението на МВР. 

Мероприятията са за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики. Само за периода от 28.08.2020 г. до 04.09.2020 г. съвместните екипи на Междуведомствения център са извършили 14 такива проверки в складовете на различни търговски дружества. 

Случайно или не, ден след като шефът на веригата магазини за детски стоки "Хиполенд" публикува отворено писмо, с което "благодари" на полицая напръскал 17-годишния му син с "химическо оръжие, което може да доведе до трайни увреждания" на протеста на 2 септември, полиция и НАП нахлуха в складовата база на веригата в Казичане и в магазини, съобщи Клуб Z.

По-късно от веригата съобщиха, че четири държавни агенции проверяват офиса им, както и магазините в страната. Агенциите са НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара", а впоследствие и агенция "Митници". 

"Нека проверяват. Пълно съдействие оказваме. Повечето от проверяващите ги е срам от това, което правят, но това е положението", коментира пред "Дневник" изпълнителният директор на веригата Мариан Колев и допълни: "От Агенция "Митници" се учудиха много, защото преди десетина дни имахме пълна проверка. Това е дълъг процес и има протоколи. Заради това се изненадаха, че проверяват нещо, което са проверявали съвсем наскоро. Но това е положението и в момента момчетата са вътре. Сега чакаме останалите - КЗК, КЗП, НОИ трудовата инспекция, главна прокуратура. Мисля, че е редно да дойдат. Защо ме пренебрегват?".

"Няма нарушения. Намират някакви дребни грешчици - 20 лв. в касата не са излезли. Те са записани и го има ордера, но някой не чукнал копчето. Ей такива глупости", посочи Колев. Той отрече да е плащал или агитирал служители да протестират. "Никой не е насилван. И тези, които са там, са там, защото искат да са там. Това е". 

От "Отровното трио" призоваха протестиращите да подкрепят "Хиполенд" и да дойдат в триъгълника на властта с играчки. 

 

До "Хиполенд" отидоха и от "Демократична България". 

По-късно през деня от МВР излязоха с официална информация по случая. От там твърдят, че акцията е за противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики.

"Министърът на вътрешните работи вече е провел разговор с управителя на фирмата, като го е уверил, че действията на екипите на Междуведомствения център се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена", съобщиха от министерството.

Водещи

Най-четени