Признаването на общата ни история с Македония - фундаментална грешка, смята Велизар Енчев 10.12 | 11:28

България даде импулс на процес, който ще контролира все по-малко, заяви Антон Тодоров

От iNews

Вицепремиерът Красимир Каракачанов предупреди македонското правителство, че няма да допусне Скопие да се присъедини към Европейския съюз, ако продължават със спекулациите с историята. Според договора между България и Македония обща комисия трябва да решава спорните исторически въпроси, а лидерът на ВМРО към този момент не е доволен от работата ѝ.

Велизар Енчев коментира ситуацията, като каза, че признаването на обща история е фундаментална грешка. "Фундаменталният пропуск е следният, че ние признаваме, че историята ни е споделена и обща", заяви Енчев в студиото на "България сутрин" по тв BgOnAir.

По думите му този договор между България и Македония е подписан, без това да се налага, защото не е спирано влизането на Скопие в ЕС и НАТО.

Валери Тодоров, който също бе гост в студиото, пък каза, че е трябвало повече твърдост от наша страна при подписването на спогодбата и че няма механизъм, при който да се преразглеждат всички различия и разногласия относно историческите факти.

"Бедата е, че това напрежение, което се образува, всъщност тлее. България даде импулс на процес, който ще контролира все по-малко", обясни той.

По думите му македонската страна лавира прекалено много между спогодбата с нас и договора с Гърция, заради което от наша страна трябва да има по-голяма твърдост.

Валери Тодоров беше категоричен, че ако няма в договорите ни с Македония официална клауза, че признаваме македонския език, значи не сме го признали официално, въпреки че в споразуменията пише, че са на двата езика на двете страни.

Най-четени