При сдаване на поста Танев се извъртя! Кунева била бижу 04.02 | 13:21

Вицепремиерът официално оглави МОН

От iNews.bg

Новият министър на образованието Меглена Кунева официално оглави ведомството. 

Смяната стана с официалното връчване на звънец. Той се предава от министър на министър като символ на приемственост и успех.

Меглена Кунева ще трябва да решава много проблеми в образованието. Сред тях са спорните учебни програми и учебниците за 1-ви и 5-и клас. Остават 16 стандарта към новия Закон за училищното образование, които трябва да бъдат написани до есента. С тях реално се разписва как ще се прилага законът. След близо 4 месеца предстоят и изпитите за 7-ми и 12-и клас.

При смяната на караула Тодор Танев нарече Кунева "интелектуално бижу" и обясни на колегите си, че предстои да разберат колко мил е бил с тях.

1643256

Само преди дни доскорошният шеф на МОН не смяташе, че Меглена Кунева е подходяща да оглави образователното министерство. По негови думи юристите стават от образователни до здравни министри, но често се оказват неподготвени.

Днес обаче професорът забрави предубежденията си и похвали Кунева.

Припомняме ви, че народното събрание избра Меглена Кунева за просветен министър със 106 гласа "За”, против бяха 66 и се въздържаха 31.

Кунева не успя да се пребори за одобрението на Атака, БСП, ДПС, АБВ, ПФ, ДСБ, както и на Гражданския съвет към Реформаторския блок, които не застанаха зад нейната кандидатура.

80 депутати от ГЕРБ гласуваха за, 35 депутати от БСП гласуваха против, 21 депутати от ДПС бяха против, от РБ 13 бяха за, 1 против и 6 се въздържаха, от ПФ 2-ма бяха за, 2-ма против и 13 се въздържаха, от БДЦ 8 за, и 3-ма се въздържаха, от Атака 5-ма бяха против, 9 от АБВ се въздържаха.

"Най-важното, което искам да кажа на българското общество е, че ще има силно образование, което означава силна българска нация", обеща новата шефка на МОН.

Водещи

Най-четени