При сегашното положение Перник ще има вода до края на март 08.01 | 11:52

Дано снеготопенето напълни яз. „Студена“ на пролет, пожелава си Станислав Владимиров

От iNews.bg

"До края на март при този воден режим, при този приток и при този отток, ще имаме вода. Надяваме се след това да започне снеготопенето". Това заяви пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. По думите му се обсъждат много мерки с краткосрочен и дългосрочен ефект.

"Всяка една добра идея, която може да увеличи притока към язовир "Студена", стои на дневен ред. много мерки се обсъждат, като някои от тях вече се реализират", каза Владимиров в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт".

"Пречиствателната станция – голямата на язовир "Студена" – старата и новата, и за двете вече има финансиране и по двете вече се работи. Там има краткосрочни мерки, които да поемат това замътняване, което очакваме при по-голям приток в началото на пролетта или евентуално когато черпим вода от основния изпускател, т.нар. мъртъв обем. В дългосрочен план ще бъдат ремонтирани и двете пречиствателни станции, подмяна на почти цялата ни водопреносна и канализационна мрежа", продължи кметът.

"Бяха предприети бързи стъпки в тази посока и в следващите дни ще започнем да разкопаваме целия град за подмяна на тази изключително амортизирана и стара водопреносна мрежа, която създава огромни проблеми и рискове", добави той.

По думите му смесването на чисти и мръсни води е най-големият риск. Според него това е дори по-голям риск от безводието. В този смисъл той посочи, че с подмяната на ВиК мрежата градът ще получи шанс за развитие в дългосрочен план.

Кметът на Перник бе категоричен, че към момента няма как да бъде подавана вода към завод "Стомана":

"Сигурен съм, че ръководството на завод "Стомана" е помислило и в дългосрочен план как може да има алтернативи за водочерпене. На този етап няма как да бъде подадена никаква вода към завода. Водата ни в момента е изключително ценна и тя приоритетно ще бъде насочвана към жителите на Перник".

Водещи

Най-четени